A 61 éves Doug Hughes hazatérhet a floridai Ruskinba, ahol házi őrizetben tartják majd. Ha bűnösnek találják, a postást négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Hughes a kampányfinanszírozás korruptsága ellen próbált meg tiltakozni a nagy feltűnést keltett akcióval. A postás az egyszemélyes repülő szerkezeten levelet vitt mind az 535 szövetségi törvényhozónak, amelyben politikai reformot követelt és szavazói lázadást hirdetett meg.

A Capitolimnál leszállt girokopter pilóta előzetes bírósági meghallgatását május 8-ra tűzték ki.

Az ügy nagy port vert fel, mert a washingtoni belváros légtere az Egyesült Államok egyik legszigorúbban biztosított repüléstilalmi övezete, amelybe repülőgépek csak külön engedéllyel léphetnek be. A körzet védelmét a 2001. szeptember 11-i, eltérített repülőgépekkel végrehajtott terrortámadásokat követően különösen megerősítették.

A girokopter landolása a kongresszus épülete előtt éppen ezért súlyos biztonsági résre világított rá. A Washington védelméért felelős Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) közölte, hogy az amerikai főváros felé közeledő légi járművet sem a radarjai, sem más berendezései nem észlelték. Az ügyben vizsgálat indult.