Ha egy politikai párt úgy gondolja, hogy nem több szavazat megszerzésével akar választást nyerni, hanem úgy, hogy megakadályozza a másik oldalt a szavazásban, akkor az a demokrácia egzisztenciális fenyegetését jelenti. Ha nem állítjuk meg ezeket a gonosz és gyakran rasszista akciókat, akkor olyan harmadik világbéli autokráciáknak nyitunk utat, mint Erdogan Törökországa és Orbán Magyarországa - mondta Chuck Schumer a szenátus demokrata párti vezetője szerdán. A házbizottsági ülésen az volt a téma, hogy egyes amerikai tagállamok szigorításokat vezetnének be a választási törvényeikbe, ezzel kapcsolatban hozta fel elrettentő példaként Magyarországot és Törökországot a veterán politikus - írja a hetilap.

Chuck Schumer azt követően beszélt a magyarországi viszonyokról, hogy kedden az Egyesült Államok külügyminisztere V4-es kollégáival tárgyalt a brüsszeli miniszteri NATO-tanácskozás margóján. A találkozó után Szijjártó Péter bizakodó volt a kétoldalú kapcsolatokról szólva.

A keddi találkozó előtt a Magyar Hang kérdésére az amerikai külügyminisztérium is azt írta: az Egyesült Államok kész az együttműködésre Magyarországgal számos közös érdek mentén, így a biztonság, a bűnüldözés, a gazdaság és az energetika területén. A magyar tisztségviselőkkel folytatott párbeszédben azonban felvetjük majd a demokratikus intézményrendszerrel, az emberi jogokkal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel kapcsolatos aggályainkat is.

A külügyi bizottság elnöke szerint is autokrata a magyar kormány

Az amerikai külpolitikában hagyományosan nagy szerepet játszó külügyi bizottságban is téma volt két hete a magyarországi helyzet. A testület demokrata elnöke, Bob Menendez az autokrata vezetésű államok közé sorolta hazánkat.

"Törökországtól Magyarországon és Venezuelán keresztül a Fülöp-szigetekig az autokrata kormányok szisztematikusan leépítik a hatalmukat ellenőrző alkotmányos ellensúlyokat. Sajnos a koronavírus-pandémia segített abban, hogy felgyorsítsák egyes lépéseiket, ürügyet találva arra, hogy konszolidálják hatalmukat és elnyomják a független médiát" - mondta a külügyi bizottság ülésén.

Madeleine Albright is csatlakozott a bírálók sorába

A kilencvenes évek külügyminisztere, Madeleine Albright is csatlakozott ebben a hónapban a magyar kormányt nyíltan bírálók sorába. A diplomata is a szenátus külügyi bizottságában beszélt március 10-én arról, hogy Orbán Viktor visszaszorította a demokráciát, és nacionalizmust épít.  Az egykori külügyér hozzátette: az Egyesült Államoknak meg kell erősíteni az eszközparkját, hogy ezeket a kiívásokat kezelje.