A hatóságok szerint a 42 éves Peyman Kia és a 35 éves Payam Kia információkat adott át az orosz katonai hírszerző szolgálatnak, a GRU-nak 2011. szeptember 28. és 2021. szeptember 20. között. Az egyik testvér ellen - azt nem közölték, melyikükről van szó - ezen kívül vádat emeltek titkos információk súlyosan jogosulatlan kezelése miatt.

"Összetett nyomozásról van szó, amely egy nagyon nehezen felderíthető bűncselekményt érint, és a gyanú nagyon súlyos, a svéd hírszerzési és biztonsági rendszer ellen irányuló bűncselekményre vonatkozik" - mondta Per Lindqvist, a nemzetbiztonsági szerv főügyésze, aki szerint az ügy "rendkívül érzékeny témákat" érint, de részleteket nem említett - írja a lap.

Az ügyet a svéd belbiztonsági szolgálat, a SAPO vizsgálta ki, miután gyanússá vált számukra a volt alkalmazott, ezért 2017-ben indítottak egy előzetes vizsgálatot.

Az Iránban született testvérek 1994-ben kapták meg a svéd állampolgárságot, az egyik férfi azt mondta, folyékonyan beszél perzsául. 2021 szeptemberében és novemberében tartóztatták le őket. Mindketten tagadták, hogy bármi rosszat tettek volna - jelentette a svéd média.

A testvérpár akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat elítélésük esetén. Az életfogytiglani börtönbüntetés Svédországban általában legalább 20-25 év börtönt jelent.