Az Európai Bizottság (EB) sürgősségi rendeletet terjeszt elő a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek engedélyezésének egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. A rendelet hatályba léptetné azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyeket eredetileg a REPowerEU-ban, Európa energetikai fejlesztési tervében az ukrajnai háborúra adott meg. Az intézkedések egyértelművé tennék a kötelező engedélyezési határidőket, megkönnyítenék a szélerőművek telepítését, és biztosítanák, hogy a megújuló energiaforrások elsődleges fontosságúak legyenek - közölte a WindEurope.

Az európai uniós szélenergia ipari hírekre szakosodott portál szerint az oroszok februárban, Ukrajnában kezdett háborúja azt is bizonyítja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok nem biztosítják az európai vállalkozások és családok számára szükséges, megbízható és megfizethető energiát.

Az azonban már a háború előtt nyilvánvaló volt, hogy a megújuló energiaforrásokra épülő termelőpotenciált bővíteni kell, és a térnyerésüket fel kell gyorsítani. Ezt tartalmazza a REPowerEU, amely kimondja, hogy a uniós energiafogyasztásnak 2030-ra a korábbi 40 százalék helyett 45 százalékot megújulóból kell fedezni.

zöldenergiás térnyerés gyorsításban központi szerepet kap a szélenergia, amit a jelenlegi, összesen 190 GW termelőerő nagyságról 7 év múlva 510 GW-ig kell, illetve kellene feltornászni.

Gyorsabban kell engedélyeztetni

A probléma nem a célértékben keresendő, hanem abban, hogy az engedélyezési eljárások hátráltatják és késleltetik a potenciálnövekedést; az 510 GW-os cél eléréséhez az kellene, hogy Európa évente legalább 39 GW új szélerőművet építsen. Ez azonban most olyannyira nem megy,  hogy Franciaországban egy 10 GW-os építkezés megfeneklett az engedélyezési bürokráciának köszönhetően, miközben az idei 3. negyedévben az EU-ban az új turbinarendelések több mint a harmadával (36 százalékkal) visszaestek. 

Az idén megrendelt új szélturbinák száma kevesebb, mint fele annak, amit a 2030-as célok eléréséhez meg kellene építeni. Vagyis: a szektor gyakorlatilag elakadt.

Az EB ebből levonva a tanulságot azt szorgalmazza, hogy Európának sürgősen meg kell oldania az engedélyezési problémákat, illetve meg kell erősítenie a szélenergia iparban az ellátási láncot. A Bizottság egy sor sürgősségi intézkedést javasol az engedélyezés egyszerűsítésére és felgyorsítására, mely intézkedések többsége a REPowerEU cselekvési tervből származik - írja a WindEurope. Hozzátéve, hogy a sürgősségi eljárás bevezetésével ez év végéig minden EU-tagállamban bevezethetők lennének azok a regulák, amelyek segítik feloldani a jelenleg az adminisztrációban és bürokráciában rekedt, engedélyre váró  projekteket.

Az intézkedések egy évig lesznek érvényesek azzal, hogy az EB nyitva hagyja a hosszabbítás lehetőségét.

„Ezekre a sürgősségi intézkedésekre a megújuló energiaforrások engedélyezésével kapcsolatban Európának szüksége van. (...) Talán átvészeljük ezt a telet, de a következő tél sokkal keményebb lesz. Addigra minden lehetséges megújuló energiát ki kell építenünk"

- magyarázta Giles Dickson a WindEurope vezérigazgatója. Hozzátéve, hogy a jövő télen túl pedig a lehető legtöbb megújuló energiaforrást kell építeni, hogy a 2030-as energiabiztonsági célok teljesüljenek.