Sok jót és rosszat is jelentett az európai szélenergia-szövetség (Wind Europe) a tavalyi évről. A 2021-es pénzügyi és befektetési trendjei azt mutatják, hogy az ágazat iránti befektetői bizalom továbbra is magas.

Európa 2021-ben 41,4 milliárd eurót fektetett be új szélerőművekbe. Ez 11 százalékkal kevesebb ugyan, mint 2020-ban, azonban a beruházások így is rekordot jelentő, 24,6 GW új kapacitást fednek le. A finanszírozott új szélerőművek többsége (19,8 MW) szárazföldi (onshore) volt. 

Több mint 1 milliárd eurót 11 ország fektetett be a szélerőmű építésekbe; a lista élén az Egyesült Királyság áll, majd Németország, Franciaország, Spanyolország, Svédország és Finnország a további sorrend. (Az onshore-lista más, a szárazföldi szélparkokba a legtöbbet Svédország, Finnország, Lengyelország, illetve Litvánia fektetett be.)

A 24,6 GW kapacitásnövekedés rekord ugyan, de a bővülés így is jócskán elmaradt attól a legalább évi 35 GW-os limittől, amivel a számítások szerint a 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiabiztonsági célok elérhetők lehetnek. Ez a jelenlegi 190 GW szeles termelőpotenciál 480 GW-ra növelését jelentené.

A Wind Europe szerint a helyzet más olvasatban sem túl rózsás, mivel sokkal nagyobb piacra volna szükség, nagyobb ellátási láncra - miközben jelenleg éppen az a helyzet, hogy a szektor számára szükséges acél, illetve már nyersanyagok és alkatrészek drágulása, valamint a magasabb szállítási költségek mind ez ellen hatnak. Mind az öt európai szélturbina-gyártó veszteségesen működik. 

Európa csak akkor éri el éghajlattal kapcsolatos céljait és biztosítja az energiabiztonságot, ha megszüntetik a megújuló energiaforrások elterjedésének akadályait, és biztosítják, hogy a szél továbbra is vonzó befektetés maradjon - írja a jelentés.