Az 59 éves Cindy Hyde-Smith a voksok 56, demokrata párti vetélytársa, a Clinton-kormányzat egykori agrárminisztere, az afroamerikai Mike Espy 44 százalékát szerezte meg. Ezzel a szövetségi törvényhozás felsőházában a republikánusoknak 53:47 arányú többségük lesz, vagyis miközben a képviselőházi többséget elvesztették, a szenátusban növelni tudták előnyüket.

A november 6-ai félidős választáson négy jelölt indult, és egyikük sem érte el az 50 százalékos támogatottságot, így most a két legjobb eredményt elérő politikus közül lehetett választani.

QP | Quality Placement

Mississippi állam először választott nőt a szövetségi törvényhozásba, de Cindy Hyde-Smith tulajdonképpen visszatér a oda, hiszen idén tavasszal Phil Bryant kormányzó őt nevezte ki az egészségi állapota miatt visszavonuló Thad Cochran szenátor helyére.

A republikánus jelölt több kampányhibát is túlélt, beleértve azt a rövid videót, amelyen azt mondja egy farmernak: ha meghívná őt "egy nyilvános akasztásra", akkor "az első sorban foglalna helyet". A megjegyzés sokakban a Mississippiben egykor gyakori lincselések emlékét idézte fel, a politikust pedig rasszizmussal vádolták meg. A Jackson Free Press című helyi lap ezután megírta, hogy Hyde-Smith-t olyan magániskolába járatták, amelyben a diákok szülei körében nem volt elfogadott a fekete amerikaiak integrációjának szükségessége. A hét végén a CNN hírtelevízió pedig arról közölt történetet, hogy Hyde-Smith egy alkalommal dicsérte az amerikai polgárháború egyik konföderációs katonáját.

Az eredmény ismeretében Cindy Hyde-Smith kijelentette, hogy választási győzelem a konzervatív értékeknek, a hit és a család megbecsülésének szól.

Donald Trump elnök, aki hétfőn személyesen kampányolt a déli államban a republikánus jelölt mellett, kedd este Twitter-bejegyzésben gratulált a győzelemhez.

A magyar kormánypártok egyértelműen a Republikánus Párttal ápolnak jó kapcsolatot, több képviselővel és szenátorral évek óta együttműködnek. Korábban részletesen bemutattak, hogy kikre számíthatnak az újraválasztások után.