A szeptember lesz a vizsgaidőszak, ekkor derül majd ki, hogy mennyire tartották be a szabályokat a polgárok és milyen eredményekkel szolgál a védőoltás felvétele - mondta Branislav Tiodorovic járványügyi szakorvos, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Az újonnan jegyzett fertőzésszám-növekedés nem meglepő, hiszen nagyon sok szerb turista tér haza azokból az országokból, ahol a járványügyi helyzet sokkal rosszabb.

A szakember emlékeztetett, hogy az alapszabályokon soha nem változtattak, a válságstáb pedig csak annyit tehetett, hogy azok szigorú ellenőrzésére hívta fel a figyelmet. „Nálunk még mindig nem olyan a helyzet, hogy szigorítani kellene”. Ugyanakkor az augusztus az utolsó esély a védőoltás felvételére, mert szeptemberben már nagyobb lesz az esély, hogy a vakcina két dózisának felvétele között fertőződjön meg valaki.

„Muszáj beoltanunk nem csak fiatalokat, akikről sokat beszélünk, hanem az aktív, munkaképes lakosságot, akik körében szintjén nagyon alacsony az átoltottság.” A válságstáb tagja legutóbbi ülésükön többedmagával azt a javaslatot tette, hogy az egészségügyi dolgozóknak tegyék kötelezővé a védőoltás felvételét.

Beoltották koronavírus ellen a felnőtt lakosság felét Szerbiában - mondta Ana Brnabic szerb kormányfő. Már május végén el kellett volna érni az 50 százalékos oltottságot, és ez az arány csak az oltás első dózisára vonatkozik. A miniszterelnök szerint a tömeges immunitás még nagyon messze van, ám a kormány nem tervezi újabb oltóanyagok beszerzését, ugyanis jelentős mennyiséget halmoztak fel.