Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank adatai szerint Szerbia az utolsó helyen áll abban a rangsorban, amely az átlagfizetést veszi figyelembe - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ez még egy bizonyíték arra, hogy a szerbiai életszínvonal csökken, az emelkedő infláció miatt pedig a polgárok egyre nehezebben tudják fedni kiadásaikat a jelenlegi bevételeikkel.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank úgy értékelte, hogy az átlagfizetés reálértéke kilenc százalékkal csökkent, így került Szerbia az utolsó, vagyis 25. helyre az országok rangsorában, amelyeket a bank követ.

„A fizetések emelkedése reálisan, amennyiben az infláció mértékét nézzük mindössze 0,2 százalék, a tavalyi évhez viszonyítva pedig három százalék“, mondja Dejan Molnar, a Közgazdasági Egyetem tanára. A minimálbér januártól 40 ezer dinár (145 ezer forint) lesz, ebből a pénzből Ana Brnabić kormányfő, mint az nemrég nyilatkozta, mindössze néhány napot élne túl.

Nem elég a fizu

A helyi sajtóban megszólaló emberek nem tudták pontosan, hogy mennyi is a minimálbér, de annyit tudnak, hogy nem lehet belőle megélni. Azt mondják, a normális élethez 150 dinár (545 ezer forint) kell havonta. Hozzáteszik, az emberek természetesen nem a minimálbérből élnek, hanem feketén is dolgoznak, egyszerre két munkán teljesítenek, hogy meg tudjanak élni.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagfizetés 73 ezer dinár (275 ezer forint), a mediánbér viszont, amit az alkalmazottak fele kap, 50 ezer dinár, alig valamivel több, mint a minimálbér. Az átlagos fogyasztói kosár megvásárlásához viszont 83 ezer dinár szükséges.