A legfontosabb új szabály szerint legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt - írja az MTU tudósítója.

Az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták, a tömegrendezvények elmaradnak - így helyszíni közönség nélkül tartják meg a sportversenyeket is -, és szilveszterkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékozás közterületen.

Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, így például kitiltották őket a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat.

Németországban egyelőre enyhül a járvány, a napi új fertőződések száma december eleje óta csökken - kedd reggel 21 080 esetet jelentettek az előző 24 órából, szemben az egy héttel korábbi 23 428-cal -, de megjelent és halálos áldozatot is szedett már az omikron, a SARS-CoV-2 minden korábbinál ragályosabb változata.

Januárban jön az 5. hullám

A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy az omikron "leváltsa" az egyelőre uralkodó delta variánst, és elindítsa a járvány újabb, ötödik hullámát. A járvány karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt hulláma az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra - például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás - működését is veszélyeztetheti a kormány és szakértői szerint.

A fenyegető omikron-hullám miatt vezették be a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentését szolgáló új korlátozásokat, amelyekről a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok vezetőinek karácsony előtti tanácskozásán állapodtak meg.

Van olyan tartomány, ahol szinte mindent bezártak

A megállapodás a minimálisan kötelező intézkedésekről szól. A tartományok saját hatáskörben tovább szigoríthatnak. Mecklenburg-Elő-Pomerániában például bezáratták a múzeumokat, mozikat, színházakat és az uszodákat is, az állatkertekben pedig kizárólag a szabadtéri kifutók látogathatók. Baden-Württembergben a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozás mellett azt is elrendelte a helyi kormány, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb 22:30-ig tarthatnak nyitva.

Jól áll az oltási helyzet

A szövetségi kormány keddi adatai szerint a német lakosság 73,9 százaléka - 61,5 millió ember - kapott legalább egy adag védőoltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a lakosság 70,9 százaléka - 59 millió ember - rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 36,6 százaléka - 30,4 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 21,7 millióan vannak, a lakosság 26,1 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Terjed az omikron

Tízezernél is több ember szervezetébe juthatott be, és legalább négy esetben halálos lefolyású megbetegedést okozott az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változata Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint - jelentette az MTI tudósítója.

A novemberben elsőként Dél-Afrikában azonosított vírusváltozatot keddig 10 443 németországi mintában mutatták ki. Ez 45 százalékkal, 3218 esettel több az egy nappal korábbinál.

A fertőzöttek közül 124-en kerültek kórházba. Négyen belehaltak a vírus okozta betegségbe (Covid-19) - áll az RKI kimutatásában, amelyben jelezték, hogy az ünnepek miatt hiányos az adatszolgáltatás, ezért arra számítanak, hogy a helyi - járási, városi - egészségügyi hivatalok számos esetet utólag jelentenek majd. A kimutatás együtt tartalmazza a génszekvencia-vizsgálattal megerősített, és az úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt alapján gyanús eseteket.

A kritikus infrastruktúrát is elérheti az 5. hullám

Az RKI és a szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy a minden korábbinál ragályosabb omikron variáns szétterjedésével elinduljon Németországban a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra - például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás - működését is veszélyeztetheti.

A karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt hullámot főleg a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának csökkentésével és az oltási kampány felgyorsításával igyekeznek minél alacsonyabban tartani. Támaszkodnak az új fejlesztésű gyógyszerekre is. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter keddi bejelentése szerint egymillió csomagot vásárolnak a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég Paxlovid nevű készítményéből.

A gyógyszerek átalakíthatják a védekezést

A gyógyszer "rendkívül ígéretes", korai beadás esetén jelentősen enyhítheti a Covid-19 súlyos lefolyását, így sok beteg elkerülheti az intenzív osztályt - fejtette ki a legelismertebb német járványtani szakértők közé tartozó miniszter. Az első szállítmányok várhatóan január vége előtt érkeznek meg.

A Covid-19 elleni gyógyszerek megjelenése átalakítja a világjárvány elleni küzdelmet - mondta Karl Lauterbach. A védőoltások és a betegség gyógyításának megnyíló lehetőségei révén a Covid-19 lassan "elveszíti fenyegető erejét" - idézték a szociáldemokrata (SPD) politikust a tárca közleményében, amely szerint a kormány együttműködik a Covid-19 ellen gyógyszert fejlesztő összes gyógyszercéggel.

"Inkább gyors oltási kampánnyal és hatékony gyógyszerekkel vívjuk meg ezt a csatát, minthogy iskolákat kelljen bezárni" - fogalmazott a német egészségügyi miniszter.