- A márciusi infláció bennünket is meglepett, nem számítottunk ilyen gyors árugrásra Szlovákiában - idézte a pozsonyi Új Szó Lubomír Korsnákot, az UniCredit Bank elemzőjét. A friss hivatalos statisztikai adatok szerint a februári 2,3 után márciusban 2,7 százalékkal nőtt az átlagos árszint az egy évvel korábbihoz képest.

- Az infláció megugrásához elsősorban az élelmiszerek, az üzemanyagok és a dohánytermékek drágulása járult hozzá - mondta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Az alkohol és a cigaretta 4,4 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. Több mint 4 százalékkal nőttek a rezsiköltségek, és majdnem 4 százalékkal drágultak a szállodai és éttermi szolgáltatások.

Számos élelmiszer ára februárhoz képest is látványosan nőtt. A gyümölcsök például több mint 4 százalékkal kerültek többe az elmúlt hónapban, mint februárban. A banán 10, a mandarin csaknem 7 százalékkal drágult. A zöldségek közül a paprika ára több mint 8, a burgonyáé csaknem 6 százalékkal nőtt, míg a paradicsomé ötödével csökkent.

- A drágulás üteme az előttünk álló időszakban nagyjából a márciusban mérthez közeli szinten ingadozik majd. A nagy kérdés persze, hogy az üzletláncok hogyan reagálnak a tervezett különadó lefújására - mondta Korsnák. - Éves szinten még nagyjából 2,5 százalékos infláció várható - véli Muchová.