Háromfokozatú határőrizeti rendszert vezet be Szlovákia a koronavírus-járvány miatt: hetente döntenek majd az adott fokozatokról az országban, amely alapján a belépési ellenőrzések szigorítását is meghatározzák.  A belügyminisztérium aktuális javaslatát szerdán fogadta el a kormány. Július 5-től Szlovákia a második fázisban lesz, ami azt jelenti, hogy meghatározott időkben intenzív ellenőrzés lesz a határokon - írja az Új Szó.

A skála a következő:

  • a zöld fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart,
  • a narancssárga fázisban a Szlovákiába érkező személyek többségét ellenőrzik, meghatározott időszakokban, amit határátkelőnként döntenek el, a kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják,
  • a harmadik, ún. fekete fázisban minden személyt ellenőriznek a határátkelőkön, a nap 24 órájában, a hét minden napján.

 A legszigorúbb fázisban olyan döntés is születhet, hogy a kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják, vagy a kormány elrendeli a belső határok ideiglenes ellenőrzését, és meghatározza, mely átkelőket lehet használni. A második és a harmadik fázisban a teherforgalom kivételt fog élvezni az ellenőrzések alól.

A szigorítás fő célja, hogy megakadályozzák a delta mutáns behurcolását Szlovákiába. A rendőrök ezért összesen mintegy 900 olyan berendezést kapnak, amely képes leolvasni az uniós igazolások és az országon belül használt védettségi igazolványok QR-kódjait.