A szlovákiai vendéglátás vállalatai április végéig igényelhetik az állami támogatást a bérleti díjakra - írja a pozsonyi Új Szó. A szabály azokra a vállalkozókra vonatkozik, akiknek a járvány harmadik hulláma során kötelezően zárva kellett tartaniuk. A gazdasági tárca a 3. hullám idején közel ötezer kérelmet dolgozott fel, több mint ötmillió euró értékben.

Az első járványhullámban nyújtott támogatásokhoz hasonlóan ezúttal is a bérlők jogosultak a támogatásra, akik a bérbeadójukon keresztül igénylik a pénzt. Kulcsfontosságú, hogy a vállalkozó meg tudjon egyezni az ingatlan bérbeadójával, az állami támogatás összege ugyanis a bérlő és a bérbeadó közötti egyezségtől függ: az állam ugyanakkora arányban járul hozzá a bérlők által fizetett bérleti díjakhoz, mint amennyit a bérbeadók elengednek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a bérbeadó a bérlő által fizetett díj 50 százalékát elengedi, a fennmaradó 50 százalékot az állam állja, vagyis a bérlőnek nem kell fizetnie egy centet sem. A támogatás nem haladhatja meg a bérleti díj 50 százalékát. Ha a bérbeadó ragaszkodik az eredeti díj teljes összegű kifizetéséhez, ezt teljes egészében a bérlőnek kell kifizetnie.

Ha a bérbeadó és a bérlő alacsonyabb kedvezményben állapodik meg, a bérlőnek lehetősége van arra, hogy a fennmaradó bérleti díjat 48 hónapig egyenlő havi részletekben fizesse ki. A gazdasági tárca az 1. és 2. hullám során több mint 140 millió eurót fizetett ki a vállalkozóknak a bérleti díjra nyújtott támogatásként.