Az oroszok hamarosan beoltathatják magukat nyugati koronavírus-oltásokkal is, annak ellenére, hogy a hivatalos orosz gyógyszerfelügyelet továbbra sem fogja elismerni azokat - vette át a Kommerszant gazdasági sajtóorgánum hírét a Moscow Times. Az egészségügyi minisztérium azt javasolta, hogy a moszkvai International Medical Cluster szervezet (MIMC) egy projekt keretében kapjon engedélyt olyan vakcinák és gyógyszerek importjára, amelyek nincsenek bejegyezve Oroszországban.

A MIMC a moszkvai önkormányzat Solkovo Innovation Centerében tevékenykedik, amelyre egyedi jogszabályok érvényesek. Ezek egyike, hogy hozzáférhet az OECD tagállamaiban regisztrált gyógykészítményekhez, függetlenül azok oroszországi regisztrációjától. Ennek eredményeként a projektben részt vevő klinikákon az oroszok hozzáférhetnek majd a nyugati (Pfizer, Moderna stb.) és a kínai (Sinopharm, Sinovac ) koronavírus-oltásokhoz.

A Kommerszant szerint az ezek iránti kereslet nagy lesz, főként annak tükrében, hogy az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina külföldi elismertetésével gondok vannak. Várakozások szerint a kereslettel viszonylag szerény kínálat áll majd szemben. Ugyanakkor a Kommerszant nem tudott információt szerezni arról, hogy az egészségügyi tárca kezdeményezése nyomán mikor lazíthatják fel az importkorlátozásokat.

Oroszországban öt különféle koronavírus-vakcinát fejlesztettek ki, ám az oltási kampány nyomán ennek ellenére csak a felnőtt lakosság 36 százalékát sikerült beoltani - derül ki a független Gogov Monitoring Project adataiból. Ezzel egyidejűleg egyes tudósok szerint a betegségen átesettek és a beoltottak együttes aránya eléri a 60 százalékot. A nyár óta felpörögtek a fertőzések.