Egy friss jelentés szerint egy év alatt a brit kiskereskedők csak töredékével csökkenthették az üzletekben árult tamponok és betétek árát, pedig az 5 százalékos áfa eltörléséből nem nekik, hanem a vásárlóknak kellett volna jól kijönniük - derül ki a Grocery Gazette cikkéből.

Az női higéniás termékek általános forgalmiadóját 2021 decemberében törölték el, Rishi Sunak pénzügyminisztersége alatt, aki azóta az Egyesült Királyság miniszterelnökévé lépett elő. A vártak szerint a rendelkezésnek köszönhetően, élete során nagyjából 40 fontot (jelenlegi árfyolamon 18 380 forintot) takarított volna meg egy átlagos brit nő, ez azonban közel sem valósult meg

Félrement siker

A Tax Policy Associates nonprofit tanácsadócég felmérése szerint a tamponok árai legjobb esetben is csak 1 százalékkal csökkentek, így az áfaeltörlés legalább 80 százaléka az kereskedők zsebében maradt. A legtöbb bolt azonban még ennyit sem csökkentett, így éves szinten 10 millió fontnyi (több mint 4,6 milliárd forint) extraprofitot realizálhattak a rendelkezésnek köszönhetően.

Az áfaeltörlés mellett eredetileg egy Laura Crayton nevű brit feminista kezdett kampányolni, aki 320 ezer ember aláírását gyűjtötte össze ahhoz, hogy asztalra kerüljön a kérdés.

A Guardian eredeti cikke szerint Crayton meglehetősen csalódott volt a törvény bevezetésekor, mivel EU-s tagállamoknak nem lehet teljesen eltörölni egyes termékek áfáját, és így a konzervatív kormány a Brexit egyik sikereként keretezte a tamponadó eltörlését.