Közép-Európa egyik első bevásárlóközpontja, a Pólus Center 1996. november 8-án nyílt meg, ezzel együtt nyitott az első hipermarket a régióban, amely egyben a Tesco első magyarországi nagyáruháza volt - írja a Tesco közleménye. A nyitás napján több száz méteres sorban álltak a vásárlók, a határon túlról busszal is érkeztek vevők, hogy bevásároljanak az „álomáruházban álomárakkal”.

Ezzel a szlogennel indult ugyanis a Tesco működése Magyarországon. A Pólusban 34 pénztár és óriási választék várta akár az egész családot bevásárolni. „A nyitás napján hatalmas volt a tömeg. Egy idő után a kapukat is be kellett zárni, mert már nem fértek be többen. Minden pénztárnál két kasszás dolgozott, hogy bírjuk a tempót, a pékség pedig kisebb gyárként üzemelt a nap 24 órájában” – emlékszik vissza Martin Coulam működési igazgató, aki a Tesco Pólusban kezdte magyarországi karrierjét.

Az olyan ikonikus termékek, mint a sajtos stangli és a grillcsirke már ott volt a kínálatban, de a szórólapban az akciós termékek között akkor még többek között videókazetta és CD szerepelt. A ruhakínálatot kezdetben az Items márka képviselte, később érkezett a Cherokee, majd az F&F. A friss csokrokat pedig volt, hogy a kolléganők maguk kötötték a reggelente a virágpiacon vásárolt virágokból.

Néhány évvel a Pólus megnyitása után elindult az első 24 órán át nyitva tartó üzlet, 2005-ben pedig az első Tesco Express. 2010 óta van Clubcard és az áruházi vásárlást ma már önkiszolgáló kasszák és Scan&Shop szolgáltatás segíti, így közvetlenül a bevásárlótáskába pakolhatók a termékek. 2013 óta online is intézhető a bevásárlás, és a leadott rendelést házhoz szállítják.

Kép: Tesco

Az 1996 óta eltelt idő alatt a Tesco jóval több lett, mint egy áruházlánc. Működésének fontos része, hogy jótékony hatással legyen azokra a közösségekre, ahol vásárlói és munkatársai élnek. Ezért többek között pályázatokkal, dolgozói önkéntességgel, civil szervezetekkel való együttműködéssel, élelmiszer és más termékek adományozásával, adománygyűjtéssel, valamint környezetvédelmi intézkedésekkel jótékonykodik.