A romániai munkaügyi felügyelőség adatai szerint az elmúlt években minimális számú szakmunkás távozott az országból - írja a Maszol. Az intézmény 59 szakemberről tud, aki tavaly Németországban vállalt munkát, míg Franciaországba 16-an, Belgiumba 13-an távoztak. Ez még hihető volna, mivel a koronavírus-járvány miatt rengeteg építkezés leállt szerte a kontinensen, azonban a korábbi évek adatai már teljesen légből kapottnak tűnnek.

A felügyelőség nyilvántartásaiban 40 építőipari dolgozó szerepel, akik 2019-ben Németországban helyezkedtek el, Belgiumban 27, Franciaországban 23, Hollandiában pedig 10 fő próbált szerencsét. A jelenség magyarázata az, hogy a hivatalos kimutatásokban csak a munkaközvetítő cégeken keresztül elhelyezkedő személyek szerepelnek. Az emberek hazajönnek szabadságra, az ünnepekre, s amikor visszautaznak oda, ahol dolgoznak, visznek magukkal egy rokont, egy szomszédot, egy barátot. A külföldi építkezésen dolgozók zöme nem ügynökségen keresztül helyezkedik el – nyilatkozta Adriana Iftime, az Építőipari Cégek Munkáltatói Szövetségének (FPSC) elnöke.

Az érdekvédelmi szervezet szerint körülbelül 700 ezer állampolgár dolgozik nyugat-európai építőtelepeken. Ha a hivatalos adatoknak hinni lehetne, akkor nagyságrendekkel több építőipari vendégmunkás érkezne az országba, mint ahány hazai távozik külföldre. A Központi Bevándorlási Felügyelőség adatai szerint 2020-ban 7 308 munkavállalási engedélyt adtak ki az építőiparra EU-n kívüli országok állampolgárai számára. A legtöbb építőipari vendégmunkás Indiából, a Moldvai Köztársaságból, Vietnámból és Törökországból érkezett.