Az Egyesült Államok elnöke nem felejt. Legalábbis úgy tűnik, Donald Trump arra készül, hogy alátámassza ezt az állítást - derül ki a Business Insider híréből. Néhány órával azt követően, hogy nyilvánosságra hozták a hírt, miszerint január végén részt vesz az idei davosi Világgazdasági Fórumon, azt is kiszivárogtatták, hogy sokkoló beszédre készül.

Olyan üzenettel fordul a rendezvény világcégek vezetőiből, pénzügyi szakértőkből, sztár közgazdászokból, pénzügyminiszterekből, illetve állam- és kormányfőkből álló résztvevőihez, amilyet még nem hallottak. Legalábbis híres svájci település elegáns környezetében még szembesültek olyan kemény beszólással, amilyenre Trump készül.

Mézesmadzag és korbács

A Fehér Ház háza tájáról érkező kiszivárogtatás szerint az egyenes beszéd előtt az elnök megerősíti, hogy az Egyesült Államok a Trump-adminisztráció vezetése alatt teljesíti kötelezettségeit szövetségeseivel szemben. Ezt követően fényezni fogja egy kicsit eddig tevékenységének legnagyobb sikerét, az adóscsökkentéseket. Miután ezzel végzett, nyakon önti hallgatóságát a fekete levessel.

Ki fogja fejteni, hogy a globalizáció elmélyülésének elmúlt évtizedeiben az Egyesült Államokat hátrányok érték, miközben más országok nagyon jól jártak. A világ többi állama túl nagy árat fizettetett az USA-val azért, hogy elfogadják vezető szerepét a világgazdaságban.

Összességében tehát a mézesmadzag és korbács elvének megfelelő üzenetet hallhatnak majd a résztvevők, akik nyilván nem szoktak hozzá, hogy így beszéljenek velük.

Tíz nap múlva válaszol

Aki fogalmat akar alkotni arról, mire számíthatunk, annak a hír kiszivárogtatói annak a stílusnak a tanulmányozását ajánlják, amelyet Trump 2016-os választási kampányában követett. Fel fogja szólítani a nemzetközi gazdasági és politikai élet szereplőit, hogy tartsák magukat a szabályokhoz, ami vélhetően azt jelenti, hogy jó ha tudják, hol a helyük és becsüljék meg magukat.

Trump készülő fellépése éles ellentétben lesz Hszi Csin-ping kínai államfő 2017-es davosi szereplésével. Hszi határozottan kiállt a globalizáció, a szabadkereskedelem mellett, amivel az akkor éppen beiktatására váró Trumpnak üzent.

Arra figyelmeztette a világ országainak vezetőit - köztük a legerősebb hatalom jövendő első emberét is -, hogy tartózkodjanak saját érdekeik érvényesítésétől mások rovására. Trump várhatóan pontosan erre a figyelmeztetésre fog csattanós választ adni a maga keresetlen stílusában tíz nap múlva.

A nyitókép forrása: Jim Watson/AFP