Donald Trump ingatlanmágnás 2015 nyarán leliftezett a Trump Tower aulájába, amelyet a személyéhez illő helyszínnek tartott ahhoz, hogy bejelentse: elindul az Egyesült Államok elnöki pozíciójáért. Beszédében dicsekedett egyet kiváló egészségi állapotával és üzletemberként elért sikereivel, majd kijelentette, hogy megfékezi a szerinte ellenőrizetlen bevándorlást Mexikóból, kiegyenlíti az USA hatalmas külkereskedelmi deficitjét Kínával és eltörli az Obama elnökről Obamacare-nek nevezett egészségügyi rendszert, amely azoknak próbál ellátást kínálni, akik nem tudnak saját magánbiztosítást fizetni. - Újra naggyá tesszük az országunkat, én leszek a valaha tevékenykedő legkiválóbb amerikai elnök, úgy higgyék ezt el nekem! - tette még mindehhez hozzá.

Négy év múlva

Újraválasztási kampányát ugyan egy a Florida állambeli Orlandóban tartott nagygyűlésen indította útjára a napokban, ám az esemény a négy évvel korábbihoz hasonlóan nem volt több marketingakciónál - írta Timothy L. O"Brien, a Bloomberg vezető publicistája. Trump feltette a költői kérdést hallgatóinak, miszerint megtartsák-e a "Tegyük Amerikát újra naggyá!" kampányszlogent vagy használják helyette a "Tartsuk meg Amerika nagyságát!" mondatot. A tömeg persze az utóbbira voksolt. - Tovább fogunk dolgozni, tovább fogunk harcolni és tovább fogunk nyerni, nyerni és nyerni - tette még hozzá jelezve, hogyan látja elmúlt négy éves tevékenységét.

Mindezt a gazdaság jó teljesítményével indokolta, majd felsorolta régi ellenségeit kezdve Hillary Clintonnal, a demokraták 2016-os elnökjelöltjével, akit a várakozásokra rácáfolva legyőzött, folyatva Robert Mueller különleges ügyésszel, aki kivizsgálta az akkori Trump-kampány orosz kapcsolatait, illetve azt, hogy az elnök megpróbálta-e befolyásolni a saját érdekében az igazságszolgáltatást (és semmi bizonyíthatót nem talált), Kínáig, az Iszlám Állam terrorszervezetig és a bevándorlókig. A jó fiúk között a Jóistent, az amerikai zászlót, az országot, a fegyvereket és a nemzetbiztonságot sorolta fel.

Nem említette gyengeségeit. Ezek lényege, hogy bár továbbra is meg tudja mozdítani a választók nagy tömegét és kézben tartja a Republikánus Pártot, elnöksége legfőbb nyertesei az elfogult konzervatívok és a leggazdagabbak. Az átlag amerikai csak élete bizonytalanabbá válását köszönheti Trump egymást követő politikai és gazdasági húzásainak a vámháborúk indításától kezdve az iráni atomalku felrúgásáig.

Nem teljesített ígéretek

Trump legfőbb 2016-os ígérete az volt, hogy falat épít a bevándorlók visszatartására a mexikói határon, és a cechet a szomszédos ország kormányával fizetteti ki. Ennek teljesítésében még regnálásának első két évében sem tudott előre lépni, pedig akkor a republikánus kormánypárt volt többségben a kongresszus mindkét házában. Ugyanez a helyzet a Obamacare-rel, azzal súlyosbítva, hogy a republikánusoknak azóta sincs semmilyen alternatív egészségügyi programjuk.

Nem vonatta vissza a Common Core-t, azt az elvárásrendszert, amely az egész országban megszabja, mit kell tudniuk a kisiskolásoknak tanulmányaik végére. Ez már csak azért sem sikerülhetett, mert ezeknek a standardoknak a megszabása mindig a tagállamok hatásköre volt, a szövetségi állam legfeljebb ajánlásokkal élhetett. Trump az ország infrastruktúrájának újjáépítését ígérte, ám ezen a téren egy tyúklépést sem tett előre.

"Megakadályozom, hogy Iránnak atomfegyvere legyen" - mondta, ám kaotikus vezetése alatt nem csupán a Fehér Ház-i adminisztráció működése inkonzisztens, hanem az elnök külpolitikája is, ami sokszor értelmetlen lépéseket szül. A 18 ezer milliárdos államadósság lefaragását ígérte, mondván: gazdasági buborékon él az ország, ám regnálása alatt a tartozás 22 ezer milliárdra ment fel. A költségvetési hiány jövőre ezermilliárd dollárra nő. Ennek ellenére azt várja a Fedtől, hogy csökkentsen kamatot a recesszió megelőzése érdekében.

Kevés lehet a propaganda

A munkanélküliség ugyan az 1960-as évek óta nem látott alacsony szinten van, ám ha a munkájukból élők ráeszmélnek, hogy semmit hoznak nekik az elnök adócsökkentései - amelyeket annak ellenére hajtott végre, hogy kampányában nem ígért ilyesmit -, továbbá egy esetleges recesszió megrázza a munkaerőpiacot, akkor az elnöknek lesz némi magyarázni valója a választóknak 2020-ban - véli a Bloomberg publicistája.

A szakíró szerint az elnök újraválasztása a néhány kopogós tényen múlik majd, nem azon mekkora felhajtást csinál a saját promóciójában legendásan jó Trump. Vajon kitart-e az elmúlt három évben kedvező széljárás a gazdaságban? Kit indít kihívójaként az ellenzéki Demokrata Párt? Miként értékelik a szavazók számos 2016-os ígéretét, amelyeket nem teljesített? Ha az elnök nézőpontjából rossz válaszok érkeznek ezekre a kérdésekre, akkor a lelkes hangulatú nagygyűlések nem tarthatják hatalmon.