Jelentősen drágultak az utóbbi hónapokban Romániában az olyan alaptermékek, mint a vaj, a tojás, a friss gyümölcsök. Miért drágul minden, mi miatt növekszik az infláció? - kérdezte a Maszol a Román Központi Bank igazgatótanácsának tagját, Nagy Ágnest.

A válaszból kiderült, hogy a Román Nemzeti Bank törvényben megszabott feladata az árstabilitás biztosítása. Az infláció növekszik, és ez a folyamat már a múlt év elejétől beindult. Ezt sokáig azért nem lehetett látni, mert az áfacsökkentés hatása elfedte. Míg szeptemberben 1,3 százalékos volt az infláció, novemberre már majdnem 3,3 százalékra növekedett. A jegybanknak tehát lépnie kellett, hogy stabilizálja az árakat.

Fogyaszt a nép

Az inflációt egy adóemelés mellett a kereslet fűti - derült ki a szakértő további fejtegetéséből. A kormány tavaly szeptemberben megemelte a kőolajszármazékok jövedéki adóját, márpedig ha adót emelek, akkor az infláció is nő. Ha megvizsgáljuk a GDP bővülését, akkor azt láthatjuk, hogy elsősorban a lakosság fogyasztásának gyors emelkedése hat rá.

Míg a gazdasági növekedés üteme 2017 harmadik negyedévében évi 8,8 százalék volt, a lakosság fogyasztása 12,3 százalékkal emelkedett. Tehát túlfűtöttség van abban, hogy a fogyasztás milyen ütemben nő.

A fogyasztás ilyen ütemű emelkedése összefüggésben van a fizetések emelésével és különböző fiskális intézkedések hatásával. Ehhez még hozzáadódik, hogy nőtt a hitelek volumene is, és arról se feledkezzünk meg, hogy az eurózónából ha nem is magas, de növekvő inflációt magukban hordozó termékeket importált az ország.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com