Ezt kaphatják a nyugdíjasok 2018-ban - sokan morgolódnak

Milyen év vár a nyugdíjasokra az idén? Pénzügyi szempontból jó, hiszen jár nekik az inflációs nyugdíjemelés januártól, és lehet nyugdíjprémium (a GDP-növekedés 2018-ra várt mértéke 4,3 százalék) is, és talán az Erzsébet-utalvány vagy hasonló többletjuttatás sem marad el - kalkulál Farkas András nyugdíjszakértő a vg.hu oldalán. Mégis sokan elégedetlenek.
K. Kiss Gergely, 2018. január 15. hétfő, 09:57
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb hatású pluszpénz a nyugdíjak rendszeres emelése, amelynél az idén talán még egy kicsit jobb is lehet a helyzet, mint 2017-ben - olvasható a portálon megjelent elemzésben.

A MNB új 3 százalékos inflációs előrejelzése fél százalékkal magasabb a ténylegesen vártnál. Ha az infláció tényleges mértéke meghaladná a januári emelés mértékét, akkor a nyugdíjasok különbözetet januárra visszamenőleg megkapják novemberben. (Ez történt 2017-ben.)

Ha az eltérés - amelyet a KSH január-augusztus hónapokra közzétett inflációs tényadatai alapján mérnek - nem éri el az 1 százalékot (mint tavaly, amikor 0,8 százalék volt), akkor egyösszegű a korrekció, ha meghaladná, akkor pótlólagosan emelik a nyugdíjat az eltérés mértékével. Mindkét verzióban beépül a nyugdíjba az inflációs emelés és annak korrekciója is.

Mégis sok kritika éri a rendszeres nyugdíjemelést

A kisebb nyugdíjban részesülők nehezményezik a százalékos emelést: 80 ezer forint nyugdíj esetén a 3 százalék 2400 forintot, míg 200 ezer forintos nyugdíjnál már 6000 forintot ér. Szívesen látnának olyan módosítást, amely egységes összegű emelést írna elő - de ezt nyilván a magasabb nyugdíjban részesülők éreznék igazságtalannak.

Farkas szerint elképzelhető a sávos emelés bevezetése is: ez esetben a kisebb nyugdíjban részesülők nagyobb mértékben, a nagyobb nyugdíjban részesülők kisebb mértékben kapnának emelést. Ez azonban a nyugdíjrendszerben lévő nagyobb méltánytalanságok helyett rengeteg kisebb méltánytalansághoz vezetne. Nem is beszélve arról, hogy figyelembe kellene venni a nyugdíjas tényleges vagyoni helyzetét is. Ez viszont (vagyonadó hiányában) szinte lehetetlen.

A másik kifogás, hogy az inflációs nyugdíjemelés miatt a nyugdíjasok hosszabb távon relatíve elszegényednek az aktív korosztályok dolgozó tagjaihoz képest, hiszen tavaly 12,8 százalékkal nőtt az átlagkereset, miközben a nyugdíjak csak 2,4 százalékkal (a novemberi kiigazítással együtt). Ezt orvosolná a svájci indexálás, amelynek alkalmazásával az átlagos bérnövekedést valamilyen arányban figyelembe vennék a nyugdíjemelésnél. Farkas András számításai alapján ez ugyanakkor plusz 140 milliárd forintjába került volna a költségvetésnek.

Egyéb javaslatokat is fontolgatnak a nyug­dí­jas­szer­vezetek, így azt, hogy az inflációs emelés mértékét ne az általános fogyasztói kosár, hanem a nyugdíjas-fogyasztóikosár alapján határozzák meg. Ez addig védhető, amíg a nyugdíjas fogyasztási árnövekedés mértéke magasabb, mint a fogyasztói árak általános növekedése. Ha ez éppen megfordulna, akkor a nyugdíjasok azért tiltakoznának, hogy a nyugdíjuk reálértéke csökken. Elképzelhető lenne olyan megoldás is, amely mindig a nyugdíjasok érdekében váltogatná az emelés mértékét, de ez a megoldás súlyosan sérthetné a társadalom többi rétegének érdekeit - írja a vg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.17 09:54

@antitroll:
engem az zavar, hogy mindent visszavezetsz a járadékokra.
Ebben a mostani rendszerben amelyet alapjában jónak tartok, az élet végéig kifizetett nyugdíj összege köszönő viszonyban sincsen a az aktív korban befizetett összeggel. A havonta folyósított összeg az igen.
Az igazságot ne keressük. Ha a rendszer eleve eltét a befizetett összegtől, akkor minden további nélkül helyes, ha nem engedem nyílni az ollót. Ha idő előtt meghal valaki, abból fizetik a hosszabb életű járadékát.
Magam a sávos emelés mellett voksolnák és a nyugdíjplafon visszaállításáért. Akinek ez nem tetszik vállaljon magánkasszát, hiszen van miből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.17 09:03

@Warlock: ejnye, de ráérsz, vállalkozó úr. Nem megy a bolt? Mégiscsak betett a gyöngülő dollár?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.01.17 07:52

@Bahnsteig_Eins:

Aranyos Cefre! Látom sikerült este a kocsmában alaposan felönteni a garatra, és előjött belőled az állat ismét. Ennyire felidegesített szegény nyugdíjas bácsi, hogy mert venni egy lapostévét? Nem irigyellek...

A tegnap esti gyöngyszemeidre minden topic-ban moderációt kértem, remélem kitiltanak... Tragédia az a szellemi színvonal amit produkálsz. Otthon is őrjönghetnél részegen, kár a napi.hu (meg ki tudja még hány) portál kommentoldalát teleszórni a primitív és trágár szövegeddel.

Ha kitiltanak (adja isten), remélem nincs harag...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.01.16 21:21

@stat:
Én nagyon becsülöm a munkáskezet és amit előállít azt is.
De lépjünk már túl a szocializmus egyenlősdiségén.
El kell dönteni szocializmust építünk, vagy kapitalizmust.
Amíg én igazgatóként talicskázom a pénzt az állami nyugdíjrendszerbe és abból fizetik mások nyugdíját, akkor majd az enyémet is lesznek szívesek kifizetni... Ja hogy kevesebbet talicskázik be kevesebb aktív munkavállaló és több eszkimó lesz mint fóka? Várhatóan előbb-utóbb ez lesz, de amíg össze nem omlik a rendszer, igenis arányosan többet kell hogy kapjon a kevésből is az aki többet tett a közösbe.
Ezt a "ledolgozta "tisztességesen" az életét, jár neki a "tisztességes" ellátás értelmezhetetlen fogalom! Senki nem tudja megfogalmazni mi a tartalma. Ezért megfoghatatlan szociálista hablaty.
Ha a nyugdíjrendszer bevételei nem képesek ugyanazon elvek alapján és arányosan kiszolgálni az alacsony és a magas nyugdíjasokat "kiszolgálni" akkor a nyugdíjrendszer a hibás, az a nyugdíjrendszer működésképtelen. Ez a feki.
De őszintén, gondoljuk csak meg, valaki rendkívül alacsony bérrel ment nyugdíjba. Hozzávetőlegesen most a korábbi bérének állítólag a 66-70%-át kell(ene) kapnia. Ez biztosan életszínvonal csökkenéssel jár. Mennyire lenne igazságos, ha ő 100%-ot kap, én meg 66-70%-ot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.01.16 21:05

@zana:
Ha két ember életpályája teljesen azonos de az egyik mindig kétszeresét kereste a másiknak (kétszer annyit tett a közösbe, akkor a nyugdíja is kétszerese lesz.
A szolidaritás csak abban értelmezhető, amennyiben a jelenlegi aktív befizetők fizetik a ma nyugdíjasainak járandóságát.
Nagy tévedés, ha a szolidaritást úgy próbálod értelmezni, hogy a magasabb jövedelemmel magasabb nyugdíjra jogosulttá váltak rovására az alacsonyabb jövedelműek magasabb nyugdíjat kapjanak.
Mindegy, hogy a nyugdíjat forintban, euróban, vekniben, vagy hokedliben számolod. El kell dönteni, hogy az a bizonyos kosár miből áll. Lehet, hogy hülyeség ami benne van, de akkor is csak egy kosár van, ha sok, ha kevés nyugdíjat kap. Én az arányok megtartásáról vitatkozom, amellett kardoskodok.

"Azért az nem megy, hogy jelentős rétegek 10-20 évvel hátrább legyenek az adott életnívőnál."
Mihez képest? Kihez képest?

Hogy valaki megéri a nyugdíjat, vagy sem, az sok dologtól függ, de teljesen lényegtelen a feki rendszerben.
Már írtam, hogy a nyugdíjrendszer önálló fejezet, melynek egyensúlyban kell lennie. A gránitos alaptörvény rendelkezik róla, hogy így van és egy ideig még alapjoga is volt a járulékfizetőknek.
Milyen elven osszák szét? Nézőpont kérdése melyik igazságos?
Én azt állítom, hogy a legigazságosabb az, ha az arányok a korabeli befizetéssel arányos, nem pedig az anyagi helyzetemmel.
Csak halkan jegyzem meg, ha nem így lenne, akkor én például erősen megfontolnám, hogy mennyire legyek becsületes a jövedelem bevallásánál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html