A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint májusban az élelmiszer- és energiaárakat sem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,5 százalékkal emelkedett. Elemzők az előző havival megegyező mértékre, 0,6 százalékra számítottak.

A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,8 százalékos volt májusban az előző havi 0,9 százalék után, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Összességében a fogyasztói árak 0,7 százalékkal emelkedtek májusban az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők is 0,7 százalékos ütemet vártak az áprilisban mért 0,8 százalékos növekedés után.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató ugyancsak pénteken közölte, hogy az előzetes adatok szerint a japán feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) három havi mélypontra, 49,5 pontra süllyedt júniusban az előző havi 49,8 pontról. Elemzők kereken 50 pontot vártak júniusra. Január óta csak egy hónapban, áprilisban állt a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb fölött az index.

A japán gyáripar új megrendelései az utóbbi három leggyorsabb ütemével csökkentek, jelezve, hogy a kínai kereslet lassulása visszafogja az exportvezérelt japán gazdaság teljesítményét. Az értékesítések csalódást keltő volumene azt eredményezte, hogy a raktárkészletek az utóbbi hat és fél év legnagyobb mértékével nőttek, miközben a teljesítésre váró rendelések 2013 januárja óta a legerősebb ütemmel csökkentek, ami valószínűleg visszafogja a termelést a következő hónapokban.

A gyenge adatok rávilágítanak arra, hogy milyen nagy nehézségekkel küzd a japán jegybank (BOJ) az infláció felpörgetésében, miközben a kereskedelmi feszültségek és a világgazdasági növekedés lassulása recessziót eredményezhet Japánban. A BOJ csütörtökön nem változtatott monetáris politikáján, de jelezte, hogy a világ más nagy jegybankjaihoz hasonlóan kész habozás nélkül további gazdaságösztönző intézkedéseket tenni.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A Bank of Japan korábban azt remélte, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot, de legutóbbi, márciusi előrejelzésében már csak 1,1 százalékot jósolt.