Tunézia, amelyet egykor az egyetlen demokráciának tekintettek, amely a 2011-es arab tavasz tömeges tüntetéseiből emelkedett ki, ma egy új alkotmányról szavaz, amely elemzők szerint az utolsó szög lehet a demokratikus korszak koporsójában – írja a CNN.

A szavazóhelyiségek hétfőn korán megnyíltak, és várhatóan késő estig nyitva lesznek. Egyelőre nem világos, hogy mikor hirdetik ki az eredményeket, de sokan arra számítanak, hogy a mérföldkőnek számító szavazás sikerülni fog, mivel nincs minimális szavazóküszöb.

Elemzők szerint, ha a hétfői népszavazás eredményes lesz, akkor a népszavazás végső csapást mér az észak-afrikai ország által az arab tavasz óta elért társadalmi és politikai eredményekre, és olyan útra tereli az országot, ahonnan nehéz lesz visszatérni.

"Egy új köztársaságot fogunk létrehozni, amely különbözik attól, amely az elmúlt tíz évben volt" - mondta Kais Saied tunéziai elnök az állami televízióban, miután leadta szavazatát.

Amikor 12 évvel ezelőtt a tüntetések hullámai megrázták a régiót, és elborították Tunéziát, Egyiptomot, Líbiát, Algériát, Szíriát és Jement, Tunézia átmenetileg az arab tavasz egyetlen sikertörténetének számított.
Egyiptom és Algéria hamarosan szigorú katonai uralom alá került; a kritikusok szerint a szabadságjogok azóta mindkét országban visszaszorultak. Eközben Szíria, Líbia és Jemen véres polgárháborúba süllyedt. A mai napig keserűen megosztottak és kegyetlen szegénység sújtja őket.

Az egykori francia gyarmaton is megakadt a fejlődés.

Tavaly nyáron a Covid-19-es esetek megugrását követő kormányellenes tüntetések, valamint a krónikus politikai diszfunkció és a gazdasági rossz közérzet miatt növekvő düh miatt Saied feloldotta a 2014-es alkotmányt, és rendeletekkel kezdett el kormányozni.

Saied megvédte rendeleteit, mondván, hogy azok mögött az az igény áll, hogy "korrigálja a forradalom irányát" és megszabadítsa az országot a korrupciótól. Saied célpontjai közé tartozott a mérsékelt iszlamista Ennahda párt, amelynek vezetője, Rached Ghannouchi ellen továbbra is nyomozás folyik pénzmosás miatt (Ghannouchi tagadja a vádakat, amelyeket politikai indíttatásúnak minősített).

Az Ennahda, amely az arab tavasz óta az ország egyik legfontosabb politikai szereplője, a közelmúltban kritikák kereszttüzébe került a Tunézia évek óta tartó gazdasági és politikai válságban játszott központi szerepe miatt.

Egyesek kezdetben ünnepelték a döntést, hatalmas tömegek gyűltek össze a támogatására Tuniszban és más városokban, de az ellenzék puccsnak nevezte Saied lépését.

Elemzők szerint az új alkotmány eltörölné az ország utolsó, a demokrácia napjaiból fennmaradt struktúráját.
Tunézia 2014-es alkotmánya "a tunéziai demokratikus korszak megkoronázása" volt - mondta Monica Marks, a New York University Abu Dhabi közel-keleti politika professzora, hozzátéve, hogy az alkotmány a "2011 utáni, diktatúrától való politikai átmenet" során végzett kemény munkát képviselte.

Májusban Saied kinevezte az "Új Köztársaság Nemzeti Konzultatív Bizottságát", és megbízta az új alkotmány kidolgozásával - amelyről a mai népszavazáson szavaznak.

A június 30-án az állami közlönyben közzétett alkotmánytervezet riadalmat keltett az aktivisták és a jogvédők körében, akik szerint korlátozza a parlament befolyását, és lényegében egyszemélyes uralmat ír elő.