A javasolt, szén-dioxid-egyenérték tonnánként 125 dán korona (6250 forint) összegű szén-dioxid-adó 2030-ig évi 3,7 millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást – közölte a dán kormány, amely új karbonadó bevezetését tervezi. Az adót, amely magában foglalja az uniós szén-dioxid-kibocsátási engedélyek 2030-ra tervezett, tonnánként 750 dán koronás (37 500 forintos) árát, a nehéziparra és az energiaágazatra vetnék ki.

Azokra a kisebb vállalatokra, amelyek nem vesznek részt az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben, a kormány 750 korona/tonna adót javasolt.

„Ez a kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az éghajlatra hatást gyakorló vállalatok fizessenek saját kibocsátásukért” – mondta Jeppe Bruus adóügyi miniszter a Reuters szerint. A politikus azt is közölte, hogy a kormány azt is javasolta, hogy 7 milliárd koronát (350 milliárd forintot) költsenek arra, hogy segítsék a vállalatokat a zöld átállásban, így minimalizálva annak kockázatát, hogy a szén-dioxid-adó elkerülése érdekében külföldre költözzenek.

A javaslat kedvezményes adókulcsot biztosítana a cement- és kőzetgyapot-iparágaknak, amelyek közé tartozik Dánia legnagyobb szennyezője, a cementgyártó Aalborg Portland. Az intézkedés segíthet a világ és az EU egyik leggazdagabb országának abban, hogy elérje 2030-ra kitűzött célját, azaz az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 70 százalékkal, azaz mintegy 20 millió tonna CO2-egyenértékkel történő csökkentését.