Új szó született a lengyel nyelvben: az orbanizáció vagy orbanizálás, amely - úgy tűnik - már elfogadott lett a lengyel médiában. A szerkesztők úgy gondolhatják, hogy olvasóik értik miről van szó, ha ezzel tömörítik mondanivalójukat. Legutóbb az onet.pl portál cikkének címében szerepelt a média orbanizációja.

Magyarországon nem csak a köztelevízió, hanem a magántévék jelentős része is alárendelt Orbán Viktor pártjának, miután a kormányhoz hű tulajdonosaik kiszolgálják az ország vezetésének érdekeit. Lengyelországban ugyan még nem készült el az új médiaszabályozás, de azt senki sem kétli, hogy a döntő szót Jaroslaw Kaczynski a kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke, az ország tényleges vezetője fogja kimondani.

Hogy mi lesz azután, azt már látni - vélik a lengyel újságírók annak alapján, ahogy az orbáni Magyarországon átszervezték a sajtót. Az onet.pl munkatársa nemrégiben részt vett egy a média szabadságról szóló washingtoni konferencián, ahol a két országot párban említették - negatív összefüggésben.

Magyar modell

Magyarországon a kormánypropaganda legerősebb csatornája a közmédia, amely közvetlenül a hatalom ellenőrzése alatt áll. A helyzet hasonló Lengyelországban, de a két országot megkülönbözteti - legalábbis egyelőre -, hogy a magánmédia helyzete más. Nyugtalanító lehet a magyar példa, amelyben az Orbán-kormány oligarchái vagy üzleti környezetük kezébe került a magántévék és -rádiók többsége.

A független médiát a reklámpiac nagy ívben elkerüli, függetlenül attól, mekkora a nézettsége, hallgatottsága, olvasottsága, mert amelyik vállalat hirdet, az nagyon rossz viszonyba kerülhet a kormánnyal. Emellett reklámadóval is sanyargatják a független sajtóorgánumokat - a "baráti" sajtó veszteségét eközben kompenzálja az államkincstár vagy valamilyen más kormány közeli forrás

További eleme az orbanizált magyar modellnek, hogy a médiahatóság a kormány ostoraként büntetheti a "renitenskedő" médiát, illetve, hogy a független sajtóorgánumokat elzárják a hatalommal kapcsolatos információktól.

Mindennek eredményeként az újságírók egy része felhagyott a szakmával, mások meggyőzik magukat arról, hogy a kormánypropaganda kiszolgálása is egyfajta újságírás.

(A nyitókép forrása: Pexels.com)