A kormány Brüsszelből érkező támogatásokból finanszírozná családpolitikai programját, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a turisztikai területen tarthatja rajta a szemét - írta a 24.hu a birtokába került kormányzati dokumentum alapján. Az elképzelések folyton változnak, ám kezd kirajzolódni, milyen logika alapján költené el a kormány a következő költségvetési ciklusban Magyarországra érkező EU-s támogatásokat.

Az előterjesztés alapján egyebek mellett két újdonság is felbukkan, mindkettő arra irányul, hogy a támogatási forrásokat utaló Európai Bizottságtól minél jobban függetlenedjen a magyar kormány, minél kevesebbet kelljen egyeztetni arról, mire és hogyan használja fel a Brüsszelből érkező pénzt. Ezt szolgálná ha csökkentenék az operatív programok számát, valamint ha bevezetnék a "nemzeti eljárási eszköz" nevű kormányzati programot.

A dokumentumban számos nyitott kérdés is van. Az egyik közülük egy uniós unikum: legyen-e önálló családügyi operatív program? Ugyancsak felvetik az önálló digitális operatív program létrehozását, illetve hogy maradjon-e jelenlegi rendszer vagy integrálják a területi fejlesztéseket. Ezért lehet, hogy a három operatív programos javaslathoz képest mégis inkább hat operatív programmal kopog Brüsszelben a budapesti vezetés.