Az újabb földmozgás 3,4-es erősségű volt, közel ahhoz, ahol pár napja történt - írta az atv.hu.

Ennek az epicentruma viszont Bécsújhelytől csupán 5 kilométerre esett. A wetter.at szerint a mostani, 3,4-es erősség is elég ahhoz, hogy kisebb károkat okozzon.

Pár nappal ezelőtt a magyar határ közelében, Bécsújhelytől mintegy 25 km-re földrengés történt Ausztriában.

Az osztrák földrengéseknél a mozgatóerő az Adriai-lemez észak felé történő mozgása és az óramutató járásával ellentétes irányú forgása, melyek következtében ütközik az északabbra lévő stabil európai kőzetlemezzel. Ennek az ütközésnek az egyik eredménye, hogy a Pannon-medence aljzatát felépítő kőzetlemezek, különösen annak észak, észak-nyugati része keleti irányban „kipréselődik” ebből az ütközési zónából.

Azonban a kőzetlemez nemcsak igyekszik „kiszökni” az ütközési zónából, hanem közben az Adriai-lemez nyomása miatt folyamatosan feszültség is halmozódik fel benne. A „kipréselődés” jelentős vetőzónák mentén történik. A kipréselődő lemezt északnyugati irányból a Mur-Mürz-vető rendszer és a Bécsi-medence délkeleti peremi vetője határolják, míg dél-délnyugatról a Periadriai vető rendszer és a közép-magyarországi szerkezeti zóna határolja. Az elmúlt hetekben kipattant rengések a Mur-Mürz vonalhoz köthetőek, amely mentén egy balos oldalelmozdulás történik, és amelynek során a Pannon-medence északi részének aljzatát felépítő kőzetlemez északkeletre mozdul el. A mozgásnak azonban a vízszintes mellett van egy enyhébb vertikális komponense is, ugyanis a Pannon-medence a szerkezeti vonal mentén valamelyest süllyed is. A feszültség tehát ezen elmozdulás során halmozódik fel, ugyanis ezek a vetők egyenetlen felületek/deformációs zónák, ahol a felhalmozódó feszültség időnként kisebb-nagyobb rengések formájában pattan ki - magyarázta meg az eseményeket az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Eszerint a Mur-Mürz vető rendszer és a Bécsi-medence délkeleti peremi vetője mentén átlagosan 50 évente szokott bekövetkezni 5-ös magnitúdót meghaladó erősségű rengés. A mostani rengések ennél gyengébbek voltak.