Ursula Von der Leyen nyilatkozatában elmondta, hogy az ötödik szankciócsomag hat különböző intézkedésből áll:

  • Az orosz szén importjának tilalma, amely eddig éves szinten 4 milliárd eurót tett ki. Az oroszok ezzel újabb fontos bevételi forrástól fognak elesni. (A szénre vonatkozó szankciót az EU már idén januárban kilátásba helyezte, ha az oroszok megtámadnák Ukrajnát, de Németország – mely a leginkább függ az orosz széntől az uniós tagállamok közül – akkor megakadályozta ezt a lépést.)
  • A VTB és másik három orosz bank összes tranzakciója tilalom alá került. A négy orosz bank összességében az ország teljes bankpiacának 23 százalékát fedte le eddig.
  • Az orosz hajók kitiltása az uniós országok kikötőiből. Kivételt fognak képezni azok a járművek, amelyek mezőgazdasági termékeket, élelmiszert, humanitárius segélyt vagy földgázt és kőolajat szállítanak.
  • Exporttilalom bevezetése a félvezetőkre, a számítógépekre, a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) használt technológiákra és más elektromos- vagy közlekedési eszközökre, amelyeknek az értéke összesen 10 milliárd euró.
  • Faanyagok, cement és élelmiszerek (például kaviár, vodka) uniós importjának a tilalma Oroszországból és Fehéroroszországból. Ezeknek a termékeknek az értéke összesen hozzávetőlegesen 5 milliárd euró.
  • Általános tilalom az orosz cégeknek az uniós tagállamok közbeszerzéseiben való részvételére (ez érinti a magyarországi Paks II. beruházást is).

Ezeknek a büntetőintézkedéseknek a bevezetésével az EU és Oroszország közötti kereskedelem legalább 20 milliárd euróval csökkenne éves szinten a Reuters információi szerint.

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.