Kiszivárgott hírek szerint a 27 tagállami diplomata zárt ülésén az uniós nagykövetek hangsúlyozták: a tagállamokra, köztük Lengyelországra nehezedő migrációs nyomás ösztönzése a Minszk elleni szankciók újabb körének alapjául szolgál - idézi az MTI.

A szankciócsomagot az uniós külügyminiszterek hétfőn, Brüsszelben tervezett találkozóján hagyhatják jóvá.

Az Európai Unió Tanácsa kedden fogadott el határozatot az EU és Fehéroroszág közötti vízumkiadást megkönnyítő megállapodás alkalmazásának részleges felfüggesztéséről. A célzott megszorító intézkedések csaknem harminc ember és szervezet ellen irányulhatnak. A fehérorosz vezetés tisztségviselőire vonatkozó, vízumkiadást megkönnyítő rendelkezések felfüggesztése egyebek mellett azokra a határozatokra terjed ki, amelyek például a többszöri beutazási vízumok kiadását teszik lehetővé vagy csökkentik a vízumkérelmek díját.

Az Európai Unió tagállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács június elején állapodott meg, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságoknak az átrepülést az EU légterén és a hozzáférést az Európai Unió területén lévő repülőterekhez.

Lengyelország Brüsszelben szerdán zárt ajtók mögött tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a keleti határán kialakult migrációs helyzetről. Az ülés részleteit ismerő forrás szerint a szövetségesek világossá tették, hogy a NATO szerint Fehéroroszország felelős a kialakult válságért. A NATO készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson szövetségeseinknek, és fenntartsa a biztonságot a térségben - mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Fehéroroszország tagadja, hogy jogsértést követett volna el, s azt állítja, hogy maga is "hibrid támadás" áldozata.