A legfrissebb műholdképeken jól látszik, hogy az észak-koreai sztálinista rezsim megkezdte egy újabb rakéta fellövésének előkészületeit - adta hírül a foxnews.com. A felvételeken az a phenjani légibázis látszik, ahonnan még július elején indították útjára Hwasong-14 névre keresztelt, az e hetinél kisebb interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). Az 1980-ban épített légibázis egyébként Észak-Korea legfontosabb légijármű-gyártási és javítási központja, illetve kutatóbázisa.

Ez az első eset, hogy újjáépítenek egy kilövőállomást, amelyet korábban már használtak - mondta el a hírportálnak az rezsim tevékenységét nyomon követő ImageSat elemzője. Az új kilövőállás mindössze néhány méterre lesz a korábbitól. A képeken jól látható egy felújított szállítási út, egy épülőfélben lévő repülőgéphangár, illetve látszanak az ott tárolt repülőgépek is.

Harsány röhögés

Eközben az észak-koreai média még a legutolsó rakétakísérletet dicsőítő fotók és videók bemutatásánál tart. Az egyik frissen nyilvánosságra hozott képen Kim Dszonun diktátor harsány nevetés, mondhatni röhögés kíséretében adja ki a parancsot - "Bátran tüzeljenek!" - a kilövésre.

A pártlapban megjelent fotók alapján világossá válik, hogy nem véletlenül hozta rá a frászt az egész világra a Hwasong-15 tesztje. Az sztálinista rezsim új "játékszere" jóval nagyobb, mint elődje. Mobil kilövőállása, amely egy irdatlanul hosszú teherautó, kilenc keréken gurul, míg az elődnek elég volt egy nyolckerekű szörny. A járművet helyben gyártják, azaz nem szorulnak kínai importra ez ügyben (sem).

A hivatalos média beszámolója szerint nem csupán - az egyik további fotón kezét diadalittasan ökölbe szorító - Kim ünnepelt, hanem a nép is. "Spontán" utcabálok alakultak ki, amelyeken a fiatalok az ország vezérét éltető dalokat énekelve táncoltak.

Kis túlzás

Kim Dzsongun az Hwasong-15 tesztje után azt mondta, hogy ezzel elérték az ország nukleáris haderejének teljes kiépítését, amivel teljesítették a rezsim egyik történelmi küldetését. Állítása szerint ez az ICBM az Egyesült Államok teljes területére képes nukleáris csapást mérni egy nagyméretű atomrobbanófejjel.

Független szakértők úgy pontosítják ezt, hogy egy nehéz terhet legfeljebb az USA nyugati partjáig lenne képes elvinni, azaz a koreai diktátor picit túlzott. A világ nem távolabb, hanem közelebb került a háborúhoz az újabb teszttel - értékelte a helyzetet Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

A nyitókép forrása: Reuters.