Az ukrán elnöki hivatal élő videoadásban közvetíti a Facebookon az átadás menetét.

Darja Morozova, a donyecki szakadárok "ombudsmanja" az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint újságíróknak elmondta, hogy előbb a luhanszkiak cserélik az ukrán oldallal a foglyokat, majd a magát "Donyecki Népköztársaságnak" nevező szakadár terület következik.

QP | Quality Placement

Elmondta, hogy az előzetes adatok szerint Kijev 87, a szakadárok 55 foglyot adnak át. Ez a szám azonban még nem végleges - tette hozzá -, mivel előzőleg a donyeckiek listáján szereplő 22 személy még nem egyezett bele abba, hogy átadják őket a szakadároknak.

Egy újabb Donyec-medencei fogolycserének még az év végéig történő végrehajtásáról a "normandiai négyek" vagyis Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország december 9-i párizsi csúcstalálkozóján született megállapodás. Ezt követően a kelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó háromoldalú, azaz Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport hétfőn egyezett meg a fogolycsere feltételeiről.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között legutóbb  2017 decemberében volt nagy szabású fogolycsere, akkor a szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza  szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.

Ukrajna és Oroszország legutóbb szeptember 7-én cserélt ki foglyokat, akkor térhettek vissza Ukrajnába többekkel együtt a tavaly novemberi ukrán-orosz fekete-tengeri incidens során bebörtönzött ukrán haditengerészek és Oleh Szencov Szaharov-díjas ukrán filmrendező.