A cseh kormány azt tervezi, hogy megváltoztatja az Ukrajnából érkező menekültekre vonatkozó kedvező szabályozást, miután roma származású ukrán-magyar kettős állampolgárok is élni kívántak azzal – derül ki a Radio Praha tudósításából. A cikk szerint a prágai főpályaudvar folyosóin megszokottá vált roma származású Ukrajnából érkezett menekültek látványa. Kevesen mennek át közülük a néhány kilométerre lévő „sátorvárosba”. Nagyjából 450-en lehetnek a vasútállomáson köztük kisgyerekek.

Jelentős részük ukrán-magyar kettős állampolgár, miután az elmúlt tizenkét évben az egymást követő magyar kormányok ösztönözték a határon túl élő magyarokat az állampolgárság felvételére. A kettős állampolgárság miatt nem kaphatnak Csehországban segélyt. Vít Rakusan cseh belügyminiszter arról beszél ukrán kollégájával kettejük találkozóján, hogy szervezett bűnözők lehetnek a sor roma érkezése mögött, akik pénzt remélnek abból, hogy ezek az emberek megkapják az ukrán menekülteket Csehországban megillető kedvezményeket, köztük pénztámogatást, majd ebből részesednek.

Rakusan a napokban bejelentette, hogy a prágai kormány emiatt megszigorítja a szabályozást. A legfontosabb változás az lehet, hogy uniós állampolgárokat – azaz a magyar útlevéllel is rendelkező ukrajnaiakat – nem illetik meg a kedvezmények. A pályaudvaron felállítanak egy alkalmi irodát, amelyen átszűrik az érkezőket, és a kettős állampolgároknak erősen ajánlani fogják, hogy térjenek vissza azoknak az országoknak valamelyikébe, amelyeknek állampolgárai. Ennek a visszautasíthatatlan ajánlatnak a közlekedési minisztérium segítségével fognak érvényt szerezni. Emellett azok az Ukrajnából érkezők, akik szállásra és élelmiszerre lesznek jogosultak, a továbbiakban nem kapnak készpénztámogatást.

A főpályaudvaron kialakult káoszt gyorsan, már május végére fel akarják számolni a már ott lévő humanitárius támogató csoportok segítségével. A cseh és a magyar rendőrség feje szintén egyeztetett erről a problémáról, amelyben a cseh hírportál tudomása szerint a cseh fél ígéretet kapott arra, hogy érvényesítenek valamiféle kontrollt még azelőtt, hogy a kettős állampolgárok elhagyják Magyarországot.