Az orosz csapatok jelentős része a városban maradt, ezenfelül további tartalékokat vonnak be a régióba. Ukrajna a saját hírszerzésének hisz, nem a "hangszerelt" orosz nyilatkozatoknak - közölte az MTI szerit Mihajlo Podoljak.

Jaroszlav Janusevics, Herszon megyei kormányzó arra szólította fel a régió lakosait, hogy ne hozzanak nyilvánosságra információkat az ukrán fegyveres erők műveleteiről. "Felszólítom Herszon megye lakóit és mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik a déli front eseményeiről, hogy kövesse az információs csendet. Ez nagyon fontos közös győzelmünk érdekében. Ne essen idő előtt eufóriába senki se! Bármit is mondjanak az oroszok, csak a hivatalos információforrásokban bízzanak" - hangsúlyozta a kormányzó.

Más közöltek az oroszok

Szergej Szurovikin, az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnoka a nap folyamán bejelentette az orosz csapatok visszavonását Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partjára, hozzátéve, hogy "a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre". Ezt Szergej Sojgu hadseregtábornok, orosz védelmi miniszter rendelte el.

"Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is" - mondta az MTI moszkvai tudósítója szerint Szergej Szurovikin.

Szurovikin tábornok egyebek között elmondta, hogy több mint 115 000 lakost evakuáltak Herszonból és a szomszédos területekről (az ukránok szerint viszont kényszerkitelepítés folyik - a szerk.), és mindenki távozott, akinek ez volt a szándéka. Azzal folytatta, hogy ha a kahovkai erőmű elleni támadások fokozódnak, fennáll a polgári áldozatok és az orosz csoportosulás bekerítésének veszélye.

Szurovikin azt állította, hogy az orosz hadsereg sikeresen ellenáll a támadásoknak Herszonnál. Mint mondta, az ukrán hadsereg ezen a frontszakaszon augusztus és október között több mint 9500 halottat és sebesültet, több mint 200 harckocsit, 500 páncélozott harcjárművet, mintegy 600 járművet, valamint több mint 50 tüzérségi löveget és aknavetőt veszített. Szurovikin szerint az orosz veszteség hetede-nyolcada az ukránnak.

Az orosz erők március 3-án foglaltak el Herszon városát, mindeddig az orosz hadsereg ellenőrzése alatt volt.