Tömegsírt találtak az orosz megszállás alól felszabadított Harkiv megyei Izjum városban több mint 440 holttesttel - közölte Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség nyomozó osztályának vezetője. Az ukrán híradások szerint ez az egyik legnagyobb tömegsír azok közül, amelyekre a felszabadított orosz területeken bukkantak.

Bolvinov közölte: a tömegsírban a holttesteket külön-külön temették el. - "Tudjuk, hogy néhányukat agyonlőtték, mások tüzérségi tűzben vagy aknarobbanás okozta sérülésekben, néhányan pedig légicsapások következtében haltak meg" - mondta, hozzátéve, hogy sok holttestet még nem azonosítottak, így haláluk okát a nyomozás során fogják megállapítani.

Az összes holttestet exhumálják, és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra küldik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjjeli üzenetében reagált az izjumi erődben talált tömegsír hírére. Azt mondta: már pénteken ukrán és külföldi újságírók fogják felkeresni a helyszínt, így több információ kerül nyilvánosságra róla.

Azt akarjuk, hogy a világ tudja, mi történik valójában, és mihez vezetett az orosz megszállás. Bucsa, Mariupol és most sajnos Izjum. Oroszország mindenhol a halált hagyja maga után. A világnak Oroszországot valóban felelősségre kell vonnia ezért a háborúért. Mi mindent megteszünk ennek érdekében

- hangoztatta az elnök.

Ihor Klimenko országos rendőrfőnök azt nyilatkozta az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy Harkiv megyében - amióta felszabadította az ukrán hadsereg - már tíz kínzókamrát fedeztek fel a hatóságok.  Két kínzóközpont működött szerinte Balaklijában - az egyik a rendőrkapitányság területén volt. Klimenko azt közölte, hogy az elmúlt héten az ukrán rendfenntartók 204 büntetőeljárást indítottak az orosz megszállók által elkövetett háborús bűnök miatt.

Elfogták a "vezetőt"

Az ukrán főügyészség mindeközben őrizetbe vette a "balaklijai népi milícia vezetőjét", aki Harkiv megye felszabadítása után a megszállt luhanszki régióba próbált szökni. A férfit 15 év börtönbüntetés fenyegeti. A nyomozás szerint a 48 éves balaklijai lakos megállapodást kötött a megszálló csapatok képviselőivel, így őt nevezték ki a "balaklijai népi milícia főnöki" posztjára. Beosztottakat vett fel, akiknek felügyelte a tevékenységét, és megszervezte az orosz csapatokkal közösen a létfontosságú infrastrukturális létesítmények irányítását.

Az ukrán katonai hírszerzés legfrissebb jelentésében azt írta, hogy a déli Herszon megyét megszállva tartó orosz alakulatok nem tudják ellátni magukat ivóvízzel, és lopott motorcsónakokon menekülnek át a Dnyeper folyó bal partjára.

A folyó egyik kompátkelőhelyén több, egyenként tíz-húsz fős fegyvertelen orosz csoport megjelenését is rögzítették. A hírszerzés szerint ezek a katonák megtagadták a részvételt a harcokban, ezért az egységparancsnokok kivették őket a csapatukból, és elkobozták fegyvereiket.