Minden percben két ukrán hagyja el hazáját, hogy vendégmunkásként dolgozzon külföldön - írta a lengyel Rzeczpospolita. Ez csak a legszemléletesebb azok közül az adatok közül, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajnában válságossá válthat a munkaerőhiány.

A további adatok szerint 2030-ig a szakmájukban dolgozó és otthon is maradó ukránok száma 15 százalékkal, 2050-ig csaknem egyharmadával csökkenhet. A kelet-közép-európai országok közül csak Bulgáriában és Lettországban lesz rosszabb a helyzet, mert kisebbek a (ma még) 42 millió lakosú ukránnál.

A Nemzetközi Valutaalap szerint hasonló a helyzet az egész régióban. Válaszul a lengyelek, a csehek és a szlovákok radikálisan leegyszerűsítették a külföldiek alkalmazásának szabályait, ezért hatékonyan tudnak vendégmunkásokat importálni, akik között nagyon sok az ukrán.

Közben Ukrajnában továbbra is alacsonyak a fizetések, a dolgozók jogainak védelme gyenge, az árak viszont magasak. A szakértők azt javasolják a vállalatoknak, hogy aktívabban foglalkoztassák az 55 év felettieket. A cégek többsége azonban fiatal munkásokat keres, maximum 35 éves korig.