A Lengyelországban élő ukránok a jövő hét közepétől a jegybank bevonásával megvalósuló program részeként átválthatják a hrivnya bankjegyeiket lengyel zlotyra – közölte csütörtökön a Lengyel Nemzeti Bank (LNB). Az intézkedés a pénzváltási nehézségekkel küszködő menekültek számára jelent segítséget. Számos pénzváltó és bank eddig vonakodott elfogadni a hrivnyát, mivel a Lengyelországba érkező menekültek nagy száma miatt túlkínálat van a valutából, és a pénznem értékcsökkenése miatt aggódnak - írja a hvg.hu.

Az Ukrajna területéről a Lengyel Köztársaságba készpénz formájában hrivnyával érkező háborús menekültek jelentős beáramlása miatt a Lengyel Nemzeti Bank intenzív előkészületeket végez, amelyek lehetővé teszik a hrivnya zlotyra való átváltását

 – áll az LNB közleményében.

Sok menekültnek még az alapvető szükségleti cikkek megvásárlása is nehézséget okoz, mivel a hrivnyában tartott megtakarításaik Európa nagy részén nem átválthatók.

Az Európai Központi Bank egy olyan pénzügyi eszközön dolgozik, amelynek segítségével az ukrán menekültek milliói válthatják át megtakarításaikat kemény valutára - írja a portál.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.