Az Egyesült Államok szerint Oroszország közel 190 ezer fős hadsereget - köztük katonákat, nemzeti gárdaegységeket és az oroszok által támogatott szakadárokat - vont össze Ukrajnában és környékén. Ez a második világháború óta a legjelentősebb katonai mozgósítás - írja a Bloomberg.

Ehhez képest Oroszország a héten közölte az Egyesült Államokkal, hogy nem tervez támadást, és tisztviselői többször is "hisztériának" és propagandának minősítették az esetleges invázióra vonatkozó amerikai figyelmeztetéseket. A hadsereg felállítása diplomáciai aktivitást váltott ki: Joe Biden amerikai elnök pénteken transzatlanti vezetőkkel tárgyal, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig telefonon beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal - számolt be a Bloomberg.

A pénzpiacok a patthelyzet minden egyes fordulatával együtt ingadoztak: az S&P 500 visszapattant a korábbi veszteségekből nyitáskor, de összesen 2200 milliárd dollár értékű opció jár le pénteken, ami potenciálisan súlyosbíthatja a pénteki mozgásokat. A 10 éves kincstári hozamok 2 százalék alatt maradtak. Az olaj két hónap óta az első heti csökkenés ütemében volt, annak ellenére, hogy az ukrán konfliktus aggasztja a piacokat, de közben a remény, hogy Irán is eladhat olajat, még lefelé viszi az árakat.

A gyerekek, nők és idősek Oroszországba történő evakuálásáról az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság. Állítják, hogy az ukrán védelmi erők támadásokat indítottak az állásaik, megszegték a tűzszünetet. Kijev szerint viszont a szakadárok kezdtek el tüzelni és hágták át a fegyvernyugvásról szóló megállapodásokat.

A szakadároknak megállapodásuk van a szomszédos oroszországi Rosztov régió kormányával az emberek befogadásáról - mondta Denisz Puszilin a szakadárok donyecki hírügynökségének honlapján közzétett megjegyzéseiben. Leonyid Pasecsnik Luhanszkban, egy másik defacto államban szintén arra szólította fel a nem harcolókat, hogy hagyják el a régiót Oroszország felé.

Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök azt mondta, hogy a hadsereg nem tervez támadó hadműveleteket, akciói eddig védelmi jellegűek voltak. Kijev többször is kijelentette, hogy nem szándékozik megtámadni a szeparatisták által ellenőrzött területeket.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a héten az erőszakos cselekmények kiújulását tapasztalta a donbászi térségben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!