Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn jelentette be a lépést, amely mellett a miniszterelnök szerint Ukrajna kifejezett kérésére döntöttek. A támogatással a "további orosz agressziót" szeretnék késleltetni - jelentette a Newsweek a Hvg.hu szemléje szerint.

A mintegy 130 ezresre becsült, az ukrán határ közelébe vezényelt orosz haderő dacára az orosz vezetés azt állítja, nem áll szándékában Ukrajna megszállása, de a katonai mozgósítás miatt számos állam attól tart, valamire készülnek.

Kanada, amely régi szövetségese Ukrajnának, jelezte, kiáll az ország önállósága területi egysége és függetlensége mellett. Korábban már folyósítottak egy 120 millió dolláros kölcsönt és hadifelszereléseket is.

Boris Johnson brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök hétfő esti telefonos egyeztetésén úgy vélte, van még mód az ukrajnai válság diplomáciai megoldására. A két vezető fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az európai országok csökkentsék függésüket az orosz földgázszállításoktól.

 

Moszkvai beszámolók szerint hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is úgy nyilatkozott Vlagyimir Putyin elnöknek tartott tájékoztatóján, hogy a tárgyalási lehetőségek távolról sem merültek még ki, és jóllehet e tárgyalásokat nyilván nem lehet a végtelenségig elhúzni, ő azonban a folytatást, sőt az erőfeszítések fokozását javasolja.