Röviddel azután, hogy Putyin az orosz állami televízióban közvetített televíziós beszédet mondott, robbanások hallatszottak az ukrán főváros, Kijev hajnal előtti csendjében. Lövések dördültek a főváros fő repülőterének közelében - jelentette az Interfax hírügynökség.

"Putyin most indított teljes körű inváziót Ukrajnában. Békés ukrán városokat érnek csapások" - közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren.

"Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ meg tudja és meg is kell állítsa Putyint. A cselekvés ideje most jött el" - közölte a politikus.

Csütörtökön nem sokkal hajnali 4 előtt Putyin tévébeszédében azt mondta, hogy ő engedélyezte a kelet-ukrajnai szakadár területeken végrehajtott különleges katonai műveletet, miután Oroszországnak nem maradt más választása, mint hogy megvédje magát a modern Ukrajnából kiinduló fenyegetésekkel szemben.

"Oroszország nem érezheti magát biztonságban, nem fejlődhet és nem létezhet a modern Ukrajna területéről kiinduló állandó fenyegetés mellett" - mondta Putyin. "A vérontásért minden felelősség az Ukrajnában uralkodó rezsim lelkiismeretét terheli" - állította a Reuters szerint.

Bár azt mondta, hogy az orosz katonai műveletek célja nem Ukrajna lerohanása, vagy ukrán területek megszállása, nem sokkal este 6 előtt ukrán források arról számoltak be, hogy még Kijev mellett is voltak robbanások.

Ukrajna katonai parancsnoki központjait Kijevben és az északkeleti Harkiv városában rakéták találták el, miközben orosz csapatok szálltak partra a déli kikötővárosokban, Odesszában és Mariupolban - jelentette az Interfax Ukrajna.

Robbanások rengették meg a szakadár kelet-ukrajnai Donyeck városát is, és a polgári repülőgépeket figyelmeztették, hogy ne repüljenek a térségbe. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának New Yorkban tartott rendkívüli ülése közben Putyin azt mondta, hogy utasította az orosz erőket a nép védelmére, és felszólította az ukrán hadsereget, hogy tegyék le a fegyvert.

Órákkal korábban az oroszbarát szeparatisták segítségért folyamodtak Moszkvához, hogy állítsák meg az állítólagos ukrán agressziót - az Egyesült Államok orosz propagandaként utasította el ezeket az állításokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azt mondta, hogy Moszkva jóváhagyta az offenzívát, és nem válaszolt a tárgyalási meghívásra.

Putyin megismételte álláspontját, miszerint a NATO Ukrajnával való bővítése elfogadhatatlan, és kijelentette, hogy Oroszországnak nem maradt más választása, mint hogy megvédje magát az Ukrajnából kiinduló fenyegetésekkel szemben.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.