A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 6 ezerrel, 290 ezerre süllyedt az október 16-val zárult héten, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb szint.

Elemzők enyhe emelkedésre, 300 ezres értékre számítottak - írta az MTI.

Már a második egymást követő héten állt 300 ezer alatt az új segélykérők száma. Elemzők a 250 ezer és 300 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban álló mutatónak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 15 250-nel, 319 ezer 750-re süllyedt, ez ugyancsak tavaly március 14. óta a legkisebb számot jelenti.

Tavaly a március 14-vel végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

Az október 9-vel végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 122 ezerrel, 2 millió 481 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb szint. Elemzők gyengébb adatra, 2,55 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 84 750-nel, 2 millió 655 ezer 500-ra mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Több mint 3,2 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az október 2-ával zárult héten, több mint 369 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban. Egy évvel ezelőtt több mint 23,7 millió, idén szeptember elején pedig még nagyjából 11 millió ember kapott valamilyen támogatást.

Borult a korábbi dinamika

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját. Az elbocsátások szintje egyre inkább normalizálódik, ellentétben a munkaerőpiac más aspektusaival. A munkaerő-felvétel lelassult az utóbbi két hónapban, még úgy is, hogy a nyitott álláshelyek száma rekordközeli. Augusztus végén 10,4 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván az Egyesült Államokban, míg a hivatalosan munkanélküliként bejegyzett emberek száma nagyjából 7,7 millió volt szeptemberben.

Több döntéshozó, köztük Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke azt remélte, hogy szeptemberben többen állnak munkába az iskolák újranyitásával és a munkanélkülieket bőkezűen támogató szövetségi programok kifutásával, ez azonban nem történt meg. Egyes megfigyelők szerint sokan talán végleg felhagytak a munkakereséssel azok közül, akik dolgoztak a világjárvány előtt, de elvesztették munkájukat.

Christopher Waller, a Federal Reserve kormányzótanácsának tagja kedden kijelentette, hogy a munkáját a járvány következtében elveszítő 22 millió emberből kétmillió talán nem tér vissza egyhamar a munkaerőpiacra, mert a járvány kirobbanása után erősen felgyorsultak a nyugdíjazások.