Az INET Oxford kutatóintézete szerint azonnali beavatkozás nélkül az amerikai munkahelyek 24 százaléka szűnhet meg, míg a 2007-2009-es válságban csak a pozíciók 3,3 százaléka veszett el. Ez a munkahelyveszteség megegyezne a nagy gazdasági válság legrosszabb éveivel: 37 millió amerikai maradna munka nélkül.

Ennek hatását leginkább az alacsony jövedelmű munkavállalók fogják érezni - írta Soros György az Eric Beinhockerrel közös véleménycikkében, amelyet a 24.hu szemlézett.

Szerintük a szövetségi kormánynak minden amerikainak haladéktalanul garantálnia kell a fizetését a válság ideje alatt. Más országok pontosan ezt tették. Németország, Franciaország, Dánia, Írország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Ausztrália mindegyike közvetlen támogatást nyújt a munkáltatóknak a munkavállalói fizetések fedezésére és a munkavállalók munkahelyükön tartására a lezárások alatt.

A kongresszus a helyes irányba tett egy lépést a közelmúltban elfogadott, 2 billió dolláros CARES-törvény elfogadásával. A törvény olyan kölcsönprogramról rendelkezik, amely lehetővé teszi a legfeljebb 500 főt foglalkoztató vállalkozásoknak a bérek kifizetését, azonban Soros és Beinhocker szerint az elkülönített összeg még mindig nem elegendő, illetve a források kiutalása - a bankok bevonása miatt - túl bürokratikus és lassú. Azt is nehezményezik, hogy a CARES-törvény intézkedései és a Fed programjai is csak közvetett átfedésben vannak és túl lassúak.