Házkutatásokat tartott a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egy feltételezett bűnszövetkezet romániai tagjainál, akiket azzal vádolnak, hogy 2017 óta körülbelül 2 millió dollár értékű üzemanyagot loptak az amerikai hadsereg romániai támaszpontjáról - olvasható a román kronikaonline-n.

A DIICOT szerint 2017-ben több személy bűnszövetkezetet hozott létre Románia területén, hogy üzemanyagot, javarészt gázolajat lopjon a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu község területén található amerikai katonai bázisról, illetve a hozzá tartozó gyakorlóterekről.

Az ügyészek szerint a bűnszövetkezet vezetőjének irányításával, a jól meghatározott szerepkörrel felruházott tagok különböző időközönként gázolajat tulajdonítottak el a Mihail Kogălniceanuban állomásozó amerikai katonai egység bázisának generátoraiból.

Az ügyben hét személyt vittek kihallgatásra. Az ügy jelentős médiavisszhangot kapott, hiszen az amerikai támaszpont az ország egyik legszigorúbban őrzött létesítményének hírében állt. Egy héttagú banda viszont, amelynek tagjai az egyik beszállító cégnél dolgoztak, 2017 óta lopja a generátorokból a gázolajat.