Az óbecsei György László, akit mindenki inkább Schultzként ismer, volt az első a Vajdaságban, aki gyűjtést kezdeményezett az ukrajnai menekülteknek, de azonnal csatlakoztak hozzá zentai barátai, Borbély Izabella és Krisztián, majd több másik település civil önkéntesei is - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Járműveik március 7-én útnak is indultak, a végcél az ukrán határ közeli Szamosszeg volt.

A Borbély házaspár jól ismeri Szamosszeg polgármesterét, így egyértelmű volt, hogy azt a kevesebb mint 2000 lelket számláló települést segítik, amely több mint 170 embert fogadott be Kárpátaljáról. Az önkormányzat a tornatermet is szálláshellyé alakította, és adományokból étkezteti a menekülteket, akiknek nyolcvan százaléka gyerek. A településen sok kárpátaljai magyar család háznál van elhelyezve.

A helyi védőnőnek és a gyermekorvosnak nagyon sok a dolga, akad olyan kisgyerek, akinek sztómazsákja van – vagyis kivezették a vastagbelét –, sok gyerek betegeskedik, van több várandós anyuka, és már megszületett az első baba, Dominik is. Férfiak nincsenek, mert őket nem engedték át a határon. A legtöbb menekült roma származású. „Itt azok vannak, akik nem kellettek senkinek” – nyilatkozta szomorúan Gergely Lajos polgármester a wmn.hu riporterének.

Megrázó élmény volt élőben látni a kettétört életeket, érezni az emberi rezgéseket, ölelni a hontalanná vált gyerekeket – mondta Schultz.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.