Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a rendelésállomány decemberben havi szinten 1,7 százalékkal nőtt, csakúgy mint novemberben. A novemberi előzetes adat 1,3 százalék volt, a felülvizsgálat során ezt 1,7 százalékra emelték. Elemzők előzetesen átlagosan 1,5 százalékos emelkedést vártak a decemberi gyáripari rendelésekben az MTI szerint.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,7 százalékkal nőtt a rendelésállomány decemberben az előző havi 1,1 százalék után.

A tőkejavak megrendelései - a hadiipari megrendelések és a polgári utasszállító repülőgépgyártók erősen változékony megrendeléseinek leszámításával - a novemberi 0,3 százalékos csökkenés után 0,6 százalékkal emelkedtek decemberben.

Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék nagyjából 12 százalékát. A vállalati beruházások növekedése, a dollár gyengülése és a világgazdaság növekedésének gyorsulása egyaránt elősegíti az amerikai feldolgozóipar erősödését.

Képünk forrása: Pixabay