Azt követően, hogy dél-koreai diplomaták történelmi jelentőségű találkozót tartottak Kim Dzsongunnal, Észak-Korea diktátorával, a koreai Yonhap News és a Bloomberg munkatársa, Francine Lacqua arról számolt be, hogy a dzsucse ideológiát követő rezsim első embere kész tárgyalni az USA-val országa atomfegyvereinek leszereléséről. Ha egy ilyen folyamat elindulna, az elmozdítaná a legfőbb akadályt a béketeremtés előtt a Koreai-félszigeten.

Az északi fél világosan megerősítette elkötelezettségét a nukleáris leszerelés mellett a Koreai-félszigeten, és leszögezte, hogy nem lenne értelme az atomfegyverek fenntartásának, ha Észak-Korea garanciát kapna arra, hogy nem fenyegeti katonai támadás - idézte a Yonhap Csung He Szungot, Dél-Korea nemzetbiztonsági hivatalának igazgatóját, a déli küldöttség vezetőjét.

Szépséghiba

A politikus a hírügynökségi jelentés szerint azt is hozzátette ehhez, hogy Észak-Korea nem csupán nukleáris arzenáljáról mondana le, hanem arról, hogy hagyományos fegyverekkel támadást indítson Dél-Korea ellen. A hírnek az ad hátteret, hogy az elmúlt év egymást követő északi atom- és rakétakísérletekkel telt, amelyekből kiderült, hogy a diktatúra képes közvetlen csapást mérni az USA területére. Válaszul Washington eddigi legszigorúbb gazdasági korlátozásait vezette be a rezsimmel szemben.

Mielőtt örülni kezdenénk a Business Insider emlékeztet arra, hogy Észak-Korea korábban is beszélt a nukleáris leszerelés lehetőségéről, ám miden ezzel kapcsolatos ígérete hamvába holt, mielőtt bármit megvalósítottak volna belőle. A dél-koreai fél világossá tette, hogy ha az északiak komolyan gondolják a leszerelést és a két állam egyesítését, akkor ebben a folyamatban bizonyíthatóan meg kell válniuk nukleáris fegyvereiktől.

Küldetése van

A friss hírek megjelenése előtt a dél-koreai média arról számolt be, hogy a felek elértek valamilyen megállapodást, ám hogy mit, az nem derült ki. Legfeljebb annyi, hogy elkezdték előkészíteni Kim és Mun Dszein dél-koreai államfő találkozóját, amit a határzónában tarthatnak. Ha létrejön, ez lesz a diktátor első hivatalos tárgyalása egy külföldi állami vezetővel.

A híradásokból az is kiderült, hogy Kim Dzsongun a déli delegáció tudomására hozta: történelmet akar írni azzal, hogy előmozdítja a két koreai állam újraegyesülését. Szemben az előbbiekkel ezt megerősítette az északi rezsim hivatalos hírügynöksége, a KCNA is, amely szerint Kim világossá tette, hogy határozottan előre kíván lépni a Korea-közi kapcsolatok előremozdításában.

A dél-koreai vezetés abban bízik, hogy egyfajta békebróker szerepet játszhat Észak-Korea és az USA között, azaz segíthet a párbeszéd elindításában a két fél között. Miután a déli delegáció hazatért, Csung azonnal repülőre ül, hogy Washingtonba utazzon, ahol beszámol a Kimmel folytatott tárgyalásról Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének és más vezető amerikai tisztviselőknek.

A fotó forrása: AFP