Az élelmiszerek pazarlása komoly gondja a háztartásoknak, az áruházaknak, az éttermeknek és a vendéglőknek Csehországban is. Az embereket általában zavarja, hogy ennivalót dobnak ki, ám nem sokan tesznek ez ellen valamit. A Radio Praha megszólaltatta Petrt, az egyik litvinovi vendéglő pincérét, aki tipikus történetet mesélt el.

Naponta 5-10 kilogramm élelmiszer-maradékot dobunk ki - mondta. A legtöbbször zöldségeket, amelyeket a köretekhez rendeltek a vendégek. Ha nem kapnak ilyen köretet akkor panaszkodnak, ha viszont kapnak, akkor sokszor csak beletúrnak, és ott hagyják a nagy részét.

A kisebb településeken lévő vendéglők oda tudják adni a maradékot a helyieknek, akik feletetik azt az állataikkal, ám a legtöbb megmaradt élelmiszer a kukába kerül. A Prágától északnyugatra lévő Louny egyik vendéglőse megelégelte ezt a helyzetet, és szigorú intézkedést vezetett be. Aki meghagyja a megrendelt köretet, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához.

A vendéglátó-ipari egység kőkemény tulajdonosa, Jan Kristina Trojánková ésszerűnek tartja döntését. Az a célunk - magyarázta -, hogy rábírjuk az embereket: gondolják át kétszer, mit akarnak enni. A vendégek rendelnek egy csomó ennivalót, aztán otthagyják - ez nem mehet így tovább. Először kérjenek annyit, amennyit biztosan meg tudnak enni, és  ha ízlett, rendeljenek repetát.

Meglepő módon a vendégek jól fogadták, hogy bírsággal fenyegetik őket, ha pazarolnak. Az abszurdra nyitott cseh humorral reagálnak a keménységre, és ami azt illeti a változásnak megvan a pozitív hatása. A tulajdonos beszámolója szerint amióta bevezették a maradékbírságot, alig-alig dobnak ki valamit.