Nem talált foglalkozási szabályszegést a veronai busztragédiában érintett sofőr, V. J. meggyanúsított háziorvosa ügyében az igazságügyi orvosi szakvélemény - írja a 168 Óra. A szakvéleményt a közelmúltban készítette el az Egészségügyi Területen Működő Igazságügyi Szakértői Testület.

A veronai autóbusz-baleset 2017. január 20-án éjfél körül történt Verona és Velence között. Az autóbusz a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborból tartott hazafelé a fedélzetén a gimnázium tanáraival, diákjaival, egykori diákjaival, az egyik tanár családtagjaival és a két járművezetővel, összesen 56 fővel. Az autóbusz letért az útról és az autópálya szalagkorlátjának hajtott. A balesetben 18-an vesztették életüket.

A mai napig V. J. háziorvosa az egyetlen, akit Magyarországon meggyanúsítottak a tragédia kapcsán: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vonná felelősségre azzal a váddal, hogy tudott az autóbusz-vezető alvászavaráról, mégsem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát.

Korlátozott szerepet játszott a háziorvos

Az igazságügyi szakértői testület által készített szakvélemény azonban azt állapította meg, hogy ez nem is volt dolga V. J. háziorvosának. Ugyanis a súlyos alvási apnoéban szenvedő sofőr kezelése már elindult, amikor 2016 januárjában először bejelentkezett a háziorvoshoz. Tájékoztatta a doktort, hogy kivizsgálása folyamatban van a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai Központjában. A vizsgálat idejére a háziorvos nem csak arra kérte a hivatásos sofőrt, hogy tartózkodjon a vezetéstől, hanem táppénzes állományba is vette.

Az alváscentrumban a kivizsgálás során V. J.-nek légzéssegítő készülék használatát írták elő. A szomnológus igazolta, hogy a készüléket V. J. "megfelelően használta, panaszai megszűntek" - derül ki az igazságügyi szakvéleményből. És mivel kivizsgált, kezelt alvási apnoéban szenvedő beteg volt, "korlátozást nem kellett volna alkalmazni" a vezetői alkalmasságot illetően. A háziorvos ezért "foglalkozási szabályszegést nem követett el, az elvárható gondossággal járt el".

A sofőr munkaalkalmasságát a buszos cég üzemorvosa állapította meg. V. J.-nek egyébként az éves kontrollidőpontja pont 2017 májusában lett volna az alváscentrumban, ám a baleset miatt ez elmaradt.