Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere először vezeti a lengyel politikusok népszerűségi listáját - derült ki az Ibris közvélemény-kutató intézet bizalmi indexéből, amit az onet.pl hírportál megrendelésére készített. Utoljára 2019 februárjában fordult elő, hogy ellenzéki politikus vezette a listát, mégpedig Donald Tusk volt miniszterelnök, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke.

Trzaskowski 40,6 százalékos bizalmi mutatót ért el, amivel maga mögé utasította a 38,7 százalékos eredményt felmutató Andrzej Duda államfőt. Ők ketten álltak szemben 2020 nyarán a lengyelországi elnökválasztáson, ahol végül Duda nyert kis különbséggel. A harmadik helyen Mateusz Morawiecki miniszterelnök áll, éppen hogy csak lemaradva a második mögött, 37,8 százalékos mutatóval.

Az áprilisi verseny nagy vesztese Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a kormánykoalíció egyik törpe pártja, a Szolidáris Lengyelország elnöke, aki az elmúlt időszakban többször is saját kormánya ellen fordult, szakértők szerint azért, mert szeretné magát a radikális jobboldal új vezérének eladni. Több mint hét százalékponttal rontva mindössze 14,8 százalékos bizalmi mutatót ért el.

Az első tíz helyezett között megtalálhatjuk Donald Tuskot, 31 százalékos bizalmi indexszel, pedig sok éve nem vesz részt közvetlenül a lengyel belpolitikában. Nem csúszott ki az első tízből Jaroslaw Kaczzynski, a kormánykoalíciót vezető radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnöke sem, de ez inkább annak tulajdonítható, hogy igen szerény eredménnyel be lehetett kerülni az élen lévők közé. Az ország tényleges vezetőjének népszerűségi indexe 27,6 százalékon áll.