Bármennyire is kivonná az aktív politikai életből Jaroslaw Kaczynskit, az országot vezető radikális jobboldali Jog És Igazságosság (PiS) párt elnökét, Lengyelország tényleges vezetőjét egy műtét és a rehabilitáció több hete, meg kell tennie, a saját érdekében – fecsegte ki egy neve elhallgatását kérő PiS-politikus a lenyel médiának.

Ilyen operációra két éve egyszer már sor került, akkor a kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő, veterán politikusnak protézist ültettek a térdébe, most azonban meg kell ismételni a beavatkozást. Kaczynski két okból is húzza-halasztja az operációt. Az egyik, hogy találgatások szerint a PiS arra készül, hogy őszre előrehozott választásokat írasson ki, a második, hogy visszatért a lengyel belpolitikába régi ellenfele, Donald Tusk, a lengyel mérsékelt jobboldal vezére.

Ugyanakkor nem tologathatja a végtelenségig a műtétet, annak ellenére, hogy a radikális jobboldalon káosz alakulhat ki, ha levonul a színről – mondta a PiS hírszivárogtató politikusa. Találgatások szerint, lehet, hogy Kaczynski az év végéig távozik a kormányból. Egy politikai elemző szerint az volna a legjobb, ha Kaczynski és Tusk is nyugdíjba vonulna. Politikájuk alapja ugyanis az egymás ellen való küzdelem, amit az egész politikai közéletre ráhúztak.