A testület csütörtöki döntése szerint Jansa mandátumának felfüggesztése nem volt összhangban az alkotmánnyal. A szlovén parlament, amelyben a Miro Cerar által vezetett balközép kormánykoalíció képviselői vannak többségben, arra a törvényre hivatkozva vonta meg tavaly októberben a volt kormányfő mandátumát, amely kimondja: minden olyan képviselőt, akit jogerősen hat hónapnál hosszabb börtönbüntetésre ítélnek, fel kell függeszteni.

Jansát az ügyében eljáró bíróság tavaly jogerősen két év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte. Azzal vádolták, hogy miniszterelnöksége idején több társával együtt törvényellenes üzletet kötött és kenőpénzt fogadott el a finn Patria cégtől páncélozott járművek beszerzésekor. A volt kormányfő ezt úgy értékelte, hogy politikai leszámolás áldozatává vált.

A botrány kirobbanásakor Jansa még mindig kormányfő volt, az elsőfokú ítéletet is akkor hozták meg. Majd lejárt miniszterelnöki megbízatása, a tavalyi parlamenti választásokon pedig a jobbközép irányultságú Szlovén Demokrata Párt (SDS) listájáról megválasztották parlamenti képviselőnek, ekkor már börtönben ült. Mandátuma felfüggesztéséig a cellájából szolgálati gépkocsival, rendőri felügyelet nélkül járt be a parlament üléseire.

A volt miniszterelnök tavaly júniusban vonult börtönbe, de decemberben szabadlábra helyezték, mert panasszal élt az alkotmánybíróságnál eljárási hibákra hivatkozva. Az alkotmánybíróság a panasz alapján eljárva hatályon kívül helyezte a korábban kiszabott ítéletet, és újratárgyalást rendelt el az ügyben. Ezek után most visszakapta képviselői mandátumát.