Az Egészségügyi Világszervezetnek előbb kellett volna nemzetközi vészhelyzetet hirdetnie és utazási korlátozásokat javasolnia, a világ gazdagabb országai pedig egy egész hónapot vesztegettek el azzal, hogy nem csináltak semmit – állapította meg egy független szakértőkből álló testület jelentése – írja a hvg.hu.

Egy gyors és együttműködésen alapuló nemzetközi válasz megelőzhette volna, hogy a 2019-es kínai Covid-19 járvány 2020-ban globális katasztrófává váljon – állapította meg egy független szakértőkből álló testület (Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response), melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kért fel jelentésük elkészítésére.

A szakértők szerint 2020 februárja elvesztegetett hónap volt, amikor sok ország tehetett volna lépéseket annak érdekében, hogy ellenőrzése alatt tarthassa az új típusú koronavírust és megelőzze a katasztrófát. A jelentés nem vizsgálta a Sars-Cov-2 eredetét, ugyanakkor a kínai hatóságokat és a WHO-t is kritizálja, mert későn vették észre, hogy a vírus Vuhanban emberek között terjed, és nem figyelmeztették időben róla a világot.

A testület bírálta a WHO-t, amiért nem hirdetett korábban nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet. Ezt a nemzetközi szervezet csak január 30-án tette meg, a koronavírust pedig csak március 11-én nyilvánította világjárványnak.

A legnagyobb bírálatot mégis a gazdag európai és észak-amerikai országok kapták, amiért nem tettek semmit és gyakorlatilag „elvesztegették 2020 februárját”.

Amikor aztán 2020 márciusában végre elismerték a válság súlyosságát, „őrült tülekedés kezdődött az egyéni védőeszközök, a terápiás szerek és egyéb berendezések miatt” – mondta Clark. Ezt csak súlyosbította a globális vezetés hiánya.